Denník N

High 5ive: Kultúra vo vojne – zničené diela, bezhlavý konflikt a čítanie Ukrajiny

Jedno z diel ukrajinskej výtvarníčky Marije Prymačenko (1909 - 1997).
Jedno z diel ukrajinskej výtvarníčky Marije Prymačenko (1909 – 1997).

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Picasso vraj po návšteve jej výstavy v Paríži povedal: „Skláňam sa pred umeleckým zázrakom tejto úžasnej Ukrajinky.“ Mal tým na mysli Mariju Prymačenko (1909 – 1997), umeleckú autodidaktku, ktorá sa venovala naivnej maľbe a výšivke. V jej dielach sa objavovali motívy ľudovej tradície, prírody či rozprávok.

Pri ruskom útoku bolo zničené historické múzeum v ukrajinskom Ivankive (Kyjevská oblasť) a v ňom spolu s prácami iných autorov aj vyše dvadsať Prymačenkovej diel. Niektoré z prác sa údajne podarilo z plameňov zachrániť. Či išlo o zámerný ruský útok na kultúru, sa nedozvieme, faktom je, že umelecké artefakty sú zničené.

*

23. apríla sa majú otvoriť brány umeleckého Benátskeho bienále. Či bude môcť byť otvorený aj ukrajinský pavilón s chystanou prezentáciou, ešte nie je zrejmé. Vystavujúcim umelcom by mal byť Pavlo Makov, ktorý sa namiesto prípravy expozície skrýva pred ruskými náletmi.

V pavilóne má byť vystavená nová verzia jeho diela The Fountain of Exhaustion. Ide o sústavu lievikov v tvare pyramídy. Tekutina naliata do najvyššieho preteká do dvoch pod ním a potom do ďalších nižšie. Do tých najnižších sa dostanú len kvapky. Metafora vyčerpania a utrpenia na najnižších poschodiach platí aj vo vojne.

*

Kamera z vtáčej perspektívy ukazuje, ako sa postupne zhromažďujú ľudia a ako ich počet na námesti rastie až na milión. Aj to, ako sa proti nim formuje uniformovaný múr. Na Netflixe sa dá vidieť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Vojna na Ukrajine

Kultúra

Teraz najčítanejšie