Denník N

Prvá bratislavská mobilná záhrada sa sťahuje na dvor špeciálnej školy

Takto by mohla vyzerať nová mobilná záhrada na školskom dvore. Foto – Vnútroblok/Mobilná záhrada na Karpatskej
Takto by mohla vyzerať nová mobilná záhrada na školskom dvore. Foto – Vnútroblok/Mobilná záhrada na Karpatskej

Záhrada v debničkách má okrem susedov slúžiť už aj deťom zo špeciálnej školy. Potrebujú na to pomoc.

Prvá mobilná záhrada v centre Bratislavy sa musí sťahovať. Majiteľ pozemok predáva a debničky so zemou musia preč. Združenie Vnútroblok, ktoré záhradu založilo v roku 2013, už má plán B. Potrebuje s tým však pomôcť.

Na ulici Sasinkova medzi dvomi veľkými domami pestovali susedia a aktivisti ovocie i zeleninu, stretávali sa tam aj na piknikoch. Koordinátorka projektu Sandra Štasselová hovorí, že zakladajú v prvom rade mobilné a až potom komunitné a susedské záhrady. Preto vníma ich sťahovanie ako prirodzené i napriek tomu, že sa sťahujú prvýkrát od vzniku. Dôvodom je, že majiteľ pozemku na Sasinkovej ho predáva.

Priestor na Sasinkovej pred nasťahovaním mobilnej záhrady a už so susedmi. Foto – Vnútroblok

Záhradu chcú presunúť na školský dvor na Karpatskej ulici, čo je asi o kilometer ďalej. S nápadom prišla riaditeľka špeciálnej základnej školy a materskej školy, ktorá chcela zeleň pre svojich žiakov.

Záhradkárčenie pre deti, aj pikniky a susedia

Plochu ponúkla riaditeľka Ľubica Järgová ešte predtým, ako bolo jasné, že sa záhrada bude sťahovať. „Je to škola v strede mesta, ktorá má vyasfaltovanú plochu a tá je vo veľmi zlom technickom stave,“ vraví riaditeľka. Hneď po svojom nástupe toto leto začala hľadať možnosti, ako plochu využiť, a natrafila na komunitnú záhradu.

„Naše deti sú v podstate deti s mentálnym postihnutím, ktoré pripravujeme na život, preto je veľa hodín venovaných pracovnému vyučovaniu,“ opisuje budúce využívanie záhrady riaditeľka. „Potrebujú získať manuálne zručnosti v oblasti starostlivosti o rastliny, pretože možno z niektorých budú záhradníci.“

Dvor školy na Karpatskej dnes a možno už na budúci rok. Foto – Vnútroblok/Mobilná záhrada na Karpatskej

Sandra Štasselová dodáva, že priestor budú využívať aj na iné aktivity. „Popri záhradkárčení by sme chceli organizovať viacero vzdelávacích podujatí (napríklad o kompostovaní v meste) a, samozrejme, pravidelné pikniky a víkendové kultúrno-oddychové podujatia.“

Z okolitej plochy budú zbierať dažďovú vodu a tú následne využívať. Radi by tiež oslovili záhradkárov z okolia.

Potrebujú pomoc, zorganizovali koncert

Presun záhrady však bude finančné náročný. Vnútroblok preto spustil na portáli Start Lab finančnú zbierku, ktorú podporia piatkovým Koncertom pre záhradu na školskom dvore Karpatská. Koncert sa začína o siedmej podvečer a vystúpia na ňom kapely Živé kvety a Hviezda.

„Počítali sme si náklady na projekt – koľko bude stáť presťahovanie boxov zo Sasinkovej, výroba nových boxov, lavičiek, klampiarske práce na zber dažďovej vody, výsadba stromov. O peniaze, ktoré potrebujeme ešte koncom tohto roka, aby sme na jar mohli rozbiehať Mobilnú záhradu Karpatská, sme sa rozhodli poprosiť verejnosť – našich priateľov, dobrovoľníkov, záhradkárov, rodiny, kamarátov,“ hovorí Štasselová a dodáva, že bez pomoci záhrada nevznikne.

Zatiaľ majú vyše 1500 eur a do cieľa im chýba necelých dvetisíc eur.

Do zbierky prispela aj ilustrátorka Daniela Olejníková, ktorá pre iniciatívu nakreslila grafiky. Vnútroblok ju oslovil, či by im nebola ochotná venovať dielo, ktoré bude pre darcov zbierky. „Nakoniec sme sa dohodli, že urobím dve grafiky priamo im na mieru. Tematika záhrad a vôbec rastlinstva je mi blízka, takže to bola čistá radosť,“ vraví Olejníková.

Piknik v mobilnej záhrade. Autorka ilustrácie – Daniela Olejníková

V prípade, že nezískame dosť zdrojov, budeme boxy sťahovať na iné miesto,“ vysvetľuje situáciu koordinátorka projektu. No dodáva, že ak všetko pôjde, ako má, tak jar 2016 by mala byť prvou sezónou Mobilných záhrad na Karpatskej.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie