Denník N

Rusko sa vrátilo do čias Sovietskeho zväzu, nemá zmysel mať nádej, že sa to zlepší, hovorí český publicista v Moskve Jiří Just

Ruský prezident Vladimir Putin a minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto - TASR/AP
Ruský prezident Vladimir Putin a minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto – TASR/AP

Putin si vplyvom dvojročnej covidovej izolácie zvykol na to, že sám rozhoduje. Informácie, ktoré sa k nemu dostávajú, sú veľmi obmedzené a v podobe, aby sa mu páčili, hovorí český publicista Jiří Just, ktorý 15 rokov žije v Moskve. V rozhovore hovorí:

  • o ruskej propagande;
  • vplyve sankcií Západu na ruskú spoločnosť;
  • demonštráciách proti ruskej agresii;
  • eufórii Rusov z konfliktu na Ukrajine.

Žijete v Rusku 15 rokov. Všimli ste si nejakú zmenu vo fungovaní Rusov za posledný týždeň, odkedy vypukla vojna na Ukrajine?

Rozhodne, rád by som to prirovnal k situácii z roku 2014, keď vypukla prvá vojna na Ukrajine. Rusi vtedy obsadili Krym a začal sa konflikt na Donbase. Vtedy v ruskej spoločnosti vypukla eufória a Rusi vyberali peniaze a nakupovali potraviny na podporu Rusov na Donbase. Odchádzal tam vtedy veľký počet dobrovoľníkov, organizovala sa napríklad akcia Antimajdan. Vladimir Putin mal dokonca veľké vystúpenie na štadióne Lužniki, čo je najväčší športový štadión v Moskve. Počas prvého týždňa od ruskej agresie panuje v ruskej spoločnosti podobná nálada. Podľa prieskumu až 68 percent Rusov podporuje ruskú agresiu proti Ukrajine. Ale je tu aj obava, čo bude ďalej, pretože Rusi vnímajú, že celý svet je proti nim. Zatiaľ sa sankcie Západu veľmi nepremietli do inflácie ani do obchodov, pretože sú ešte zásobované. Platí tu takisto pomalé zvyšovanie cien, ktoré vláda nariadila obchodným reťazcom. No Rusi už cítia, že sa deje niečo zlé. Ak by som to mal zhrnúť, je to mix eufórie a začiatok paniky.

Video: Všetko podľa plánu: Mŕtve deti, rozstrieľané bytovky a útok na jadrovú elektráreň (autorka: Martina Koník)

Rusi teda reflektujú problémy, ktoré nastali, napríklad nemožnosť dostať sa do metra, keďže im prestal fungovať Apple Pay?

To, samozrejme, platí, ale skôr pre veľkomestá ako Moskva a Petrohrad, ktoré boli do veľkej miery závislé od digitálnej technológie. Pre strednú triedu je to veľká rana a veľký zásah do ich životnej úrovne.

Ako si to teda vysvetľujú, že si nemôžu objednať obed cez Apple Pay?

Zo začiatku si veľa ľudí vybralo hotovosť. Vo štvrtok som bol napríklad v obchode a predo mnou platil zákazník dvoma bankomatovými kartami a ešte hotovosťou. Rusi sa snažia nájsť riešenia a platiť, ako sa dá. Treba však povedať, že vo vnútri Ruska funguje platobný systém úplne normálne. Ale práve veci, ktoré tu pred vojnou boli bežné – ako Apple Pay alebo Google Pay –, už skutočne nefungujú. Uvedomuje si to hlavne stredná trieda, ktorá ich používala. Tá je nahnevaná a nepáči sa jej to. Stredná trieda je zároveň informovanejšia ako zvyšok Ruska. Dáva si do súvislosti, čo sa deje. Používajú aplikáciu Telegram a sledujú aj neoficiálne správy. Podľa oficiálnych totiž na Ukrajine prebieha zvláštna operácia, v podstate sa tam nič zvláštne nedeje a všetko je v poriadku.

V Rusku si ľudia stále myslia, že ruskí vojaci sú mierotvorcovia, ktorí šli pomôcť Ukrajincom s denacifikáciou?

Ak sa pozrieme na situáciu mimo Moskvy viac na východ, tak sú presvedčení presne o tom, čo hovoríte. Štátna propaganda ide na plné obrátky. Ráno si obyčajný Rus pustí televíziu a už tam prebieha,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie