Denník N

Sláva Ukrajine!

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ukrajina dokázala, že napriek dlhej spoločnej minulosti je inou krajinou ako Rusko.

Autor je bývalý predseda SNR

Už viac ako týždeň sme svedkami ruskej agresie proti Ukrajine, ktorá znamená zničené mestá, tisícky mŕtvych a státisíce utečencov. Na čo myslíme v týchto dňoch?

Myslím najprv na november 1989 v Európe. Až s odstupom času vidíme, že to bol s ničím neporovnateľný hviezdny okamih európskych dejín. Na konci 20. storočia, plného vojen a desiatok miliónov obetí dvoch neľudských totalít sme odrazu zažili chvíle plné lásky, porozumenia a jednoty. Minulé generácie nám majú čo závidieť!

Potom nasledovali znovu vojny, ktoré zanechali zničené krajiny, desaťtisíce mŕtvych a milióny utečencov. Utečenci sa stali znakom ponovembrovej doby vo svete, v Európe a dnes aj na Slovensku. Je obdivuhodné, s akým nasadením a priateľstvom prijímajú vlády, inštitúcie i ľudia v Poľsku, Česku, na Slovensku i v Maďarsku ukrajinských utečencov. Krajiny, ktoré sa bránili migrantom z moslimských krajín, ukazujú dnes inú tvár. Samozrejme, tieto krajiny môže ešte čakať veľká skúška, ak sa počty utečencov budú rátať na milióny.

Západ si uvedomil geopolitickú zmenu vo svete a zjednotil sa proti Putinovmu Rusku. Putin je dnes pred civilizovaným svetom morálne porazený a izolovaný. A v dejinách sú to morálne víťazstvá a porážky, ktoré nakoniec rozhodujú o ich smerovaní.

Putin môže v takejto situácii nadobudnúť rešpekt len silou a násilím. Bol by to „rešpekt“, ktorý mal pred demokratickým svetom Sovietsky zväz v čase studenej vojny. Takáto situácia by ešte viac

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie