Denník N

Černobyľ nie, skôr Fukušima. Aké nebezpečenstvo hrozilo z útoku na Záporožskú jadrovú elektráreň

Na snímke z videozáznamu zverejneného jadrovou elektrárňou v Záporoží je plameň v areáli jadrovej elektrárne. Foto - TASR/AP
Na snímke z videozáznamu zverejneného jadrovou elektrárňou v Záporoží je plameň v areáli jadrovej elektrárne. Foto – TASR/AP

Putin prekročil ďalšiu červenú čiaru. O čo mu išlo pri útoku na jadrovú elektráreň?

Kto sa v piatok nadránom prebudil a skontroloval správy na mobile, zrejme už nezaspal. Ostatní mali aspoň to šťastie, že o dráme v Záporožskej jadrovej elektrárni si mohli prečítať až spätne s vedomím, že k jadrovej katastrofe či úniku rádioaktivity nedošlo.

Ruskí vojaci v piatok nadránom obsadili najväčšiu jadrovú elektráreň na Ukrajine aj v Európe. Zmocnili sa jej po prestrelke, pri ktorej zasiahli výcvikovú budovu, ktorá je v areáli elektrárne. V budove vznikol požiar a hasičov na začiatku nechceli pustiť dovnútra. Napokon im to dovolili a požiar uhasili.

Dobré správy: elektráreň je v poriadku, reaktory zrejme neboli poškodené a radiácia je v norme.

Zlé správy: Rusi Záporožskú jadrovú elektráreň obsadili a prekročili ďalšiu červenú čiaru. Útok na jadrovú elektráreň je vojnový zločin a zrejme ešte nikdy jeden štát nezaútočil na jadrový reaktor v prevádzke druhého štátu.

Video: Všetko podľa plánu: Mŕtve deti, rozstrieľané bytovky a útok na jadrovú elektráreň (autorka: Martina Koník)

Čo bolo cieľom Rusov?

Rusi pri útoku podľa Ukrajincov zasiahli aj reaktor číslo 1 (v tom čase mimo prevádzky). Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Mario Grossi však vravel len o zasiahnutej výcvikovej budove, ktorá zhorela, a tvrdil, že útok neovplyvnil bezpečnostné systémy reaktorov.

Je pravdepodobné, že Rusom nešlo o to, aby poškodili bloky reaktorov (čo sa však, samozrejme, môže stať aj nechtiac, keď útočíte na jadrovú elektráreň), ale hlavne ju obsadiť.

„Video z piatkového útoku zjavne neukazuje veľký delostrelecký útok s cieľom poškodiť elektráreň, ale obmedzený útok s malými zbraňami s cieľom ju obsadiť. Stále je to však vojnový zločin, samozrejme,“ povedal pre Science Media Center britský odborník Malcolm Grimston z Imperial College London.

Satelitná snímka ukazuje šesť reaktorov. V noci bol v prevádzke iba jeden. Foto – TASR/AP

Chceli ju Rusi poškodiť?

Odborníci si nemyslia, že by cieľom ruského útoku bola snaha nejako poškodiť reaktory elektrárne. „Zdá sa byť jasné, že nie je v ruskom záujme spôsobiť veľký radiačný incident – ak chcú povedzme obsadiť Ukrajinu a integrovať ju do ruskej ekonomiky, potom by potrebovali energiu a jadrové elektrárne, ktoré produkujú 50 percent elektrickej energie Ukrajiny, sú veľmi hodnotná vec,“ povedal pre Science Media Centre britský expert Malcolm Grimston.

Záporožská elektráreň je dosť blízko ruských hraníc a tiež kúsok od Krymu. Ak by došlo k nejakej forme úniku radiácie, zasiahlo by to skôr Rusko ako zvyšok Európy, nehovoriac o ruských vojakoch v oblasti. Z Košíc je k jadrovej elektrárni vzdušnou čiarou 1000 kilometrov, čo je ešte ďalej ako Černobyľ.

Prečo potom útočili na elektráreň?

Dôvody môžu byť dva. Jedným je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie