Denník N

Pôrodník Kaščák: Proti HPV by som očkoval radšej staršie dievčatá ako chlapcov

Pôrodník a primár trenčianskej pôrodnice Tomáš Kaščák. Foto N - Tomáš Benedikovič
Pôrodník a primár trenčianskej pôrodnice Tomáš Kaščák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Proti HPV by som očkoval radšej staršie dievčatá ako chlapcov, hovorí primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Fakultnej nemocnice v Trenčíne Peter Kaščák.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Od mája budú poisťovne hradiť 9-valentnú vakcínu proti HPV. Vírus spôsobuje napríklad rakovinu krčka maternice, na ktorú ročne zomrie na Slovensku 200 žien. Ale spôsobuje aj iné typy rakoviny. Očkovať bezplatne sa môžu dievčatá aj chlapci vo veku 12 rokov.

Primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Fakultnej nemocnice v Trenčíne Peter Kaščák hovorí:

  • prečo sa očkovať proti HPV,
  • ako covid zmenil pôrody,
  • aká ťažká je niekedy komunikácia
  • aj prečo je dôležitá prevencia.

Prečo by sa mali ľudia očkovať proti HPV?

Očkovanie zvýši šancu, že sa žena nedožije rakoviny krčka maternice, ktorá je zákerné ochorenie. Do pomerne vysokého štádia nemusí mať takmer žiadne príznaky a žena o tom nemusí dlho vedieť. Doteraz sme mali šancu len skríningom, teda vyhľadávaním prednádorových štádií na preventívnych prehliadkach. Tak sme vedeli zachytiť riziko krčka maternice.

Očkovanie sa považuje za primárnu prevenciu. Spojenie rakoviny a vírusu je zvláštne, ale rakovina krčka maternice sa dostala aj do učebníc infektológie, lebo si myslíme, že minimálne v 99 percentách prípadov rakoviny krčka maternice je jednou z nutných súčastí infikovanie sa niektorými typmi HPV.

Vakcína bude hradená dievčatám aj chlapcom v 12 rokoch. Prečo by sa mali očkovať aj chlapci?

HPV sa prenáša najmä pohlavným stykom, čiže muži sú tí, ktorí ho prenášajú na ženy. Pre mužov paradoxne ten primárny efekt až taký nie je, vo svete sú krajiny, kde sa chlapci a muži očkujú, ale sú aj krajiny, kde sa očkovať môžu, ale nehradia im to. Keď sa očkujú len dievčatá a ženy, pokles výskytu ťažkých prednádorových štádií a rakoviny je obrovský. Nie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie