Denník N

Rusko už má vyše milióna obetí – na „domácom fronte“ v boji proti pandémii

Oficiálne dáta z Ruska sú Potemkinovou dedinou na medzinárodnú konzumáciu.

Autor je politológ a ekonóm (pôsobí na Katedre politológie Univerzity Komenského v Bratislave) a podpredseda strany Maďarské fórum

Nadmerná úmrtnosť v Rusku patrí medzi najvyššie na svete, v pomere k populácii tú americkú prevyšuje viac než dvojnásobne

V čase písania tohto článku sa počet oficiálne vykazovaných mŕtvych v dôsledku pandémie covidu-19 v Rusku pohyboval okolo 350-tisíc. Tieto oficiálne údaje preberajú od ruských úradov aj veľké medzinárodné databázy, ako je webstránka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o pandémii, ktorá uvádzala 354-tisíc mŕtvych, alebo azda najznámejšia stránka s koronavírusovou svetovou mapou od Johns Hopkins University v USA, ktorá ukazovala 347-tisíc mŕtvych.

Na porovnanie, zodpovedajúci počet mŕtvych v USA bol okolo 950-tisíc. Aj keď zoberieme do úvahy, že Amerika má vyše dvojnásobný počet obyvateľov (približne 333 miliónov) ako Rusko (približne 145 miliónov aj s okupovaným Krymom), stále nám vychádza vyššia úmrtnosť na koronavírus v Spojených štátoch. Podľa týchto oficiálnych údajov je úmrtnosť v Rusku v dôsledku pandémie v pomere k populácii blízko priemeru veľkých západoeurópskych krajín a výrazne nižšia než vo väčšine krajín strednej a východnej Európy vrátane Slovenska. Z toho by sa dalo usúdiť, že pandémiu sa podarilo v Rusku udržať pod kontrolou a že tamojší systém zdravotníctva krízu zvládol na úrovni priemeru veľkých západných krajín.

Ako je to s nadmernou úmrtnosťou?

Problém je v tom, že oficiálne dáta z Ruska sú Potemkinovou dedinou na medzinárodnú konzumáciu, ako sme na to už upozornili v článku približne pred rokom. Oplatí sa teda pozrieť na dáta o nadmernej úmrtnosti, ktoré, mimochodom, takisto vychádzajú z ruských oficiálnych štatistík.

Podľa portálu Our World in Data bola nadmerná úmrtnosť od začiatku pandémie do konca roka 2021 v Rusku na úrovni 1,08 milióna mŕtvych a stránka britského týždenníka The Economist, ktorá vychádza z dvoch svetových databáz, uvádza 1,09 milióna mŕtvych. Na porovnanie, v USA nadmerná úmrtnosť vychádzala na 971-tisíc (do 16. januára 2022), respektíve na 1,08 milióna (do konca januára 2022) podľa dvoch uvedených zdrojov. Čiže nadmerná úmrtnosť v Rusku aj v absolútnom počte prevyšuje tú americkú, napriek tomu, že celková veľkosť populácie je menej ako polovičná.

Čo je však ešte dôležitejšie: kým v Rusku nadmerná úmrtnosť približne trojnásobne prevyšuje počet oficiálne vykazovaných úmrtí na covid-19, v Amerike je to iba mierny rozdiel. Môže to svedčiť o tom, že Putinov režim – na rozdiel od USA – chce skutočný rozsah pandémie v Rusku ukryť pred medzinárodnou verejnosťou.

Keď sa pozrieme na nadmernú úmrtnosť v pomere k populácii, tak obe databázy dávajú Rusko na tretie najvyššie (čiže najhoršie) miesto po Bulharsku a Srbsku. V prvej dvadsiatke ináč kraľujú postsocialistické štáty s pár latinskoamerickými, západnú krajinu tam nenájdeme.

Čiastočný problém predstavujú neexistujúce dáta, napríklad v databáze Our World in Data chýba celá Afrika až na dve krajiny, ako aj polovica Ázie, kým Economist síce uvádza viac krajín, stále však chýba väčšina čiernej Afriky, ako aj také kľúčové štáty ako India a Čína. Mnohé rozvojové krajiny jednoducho nemajú spoľahlivé dáta o počte úmrtí vôbec, niektoré ich zase nikde nezverejňujú (to bude asi prípad Číny).

Tu môžu pomôcť štúdie od výskumného inštitútu University of Washington School of Medicine v USA, ktorá sa snažila chýbajúce údaje doplniť odhadmi na základe údajov z rôznych iných zdrojov a pokrýva tak skoro všetky krajiny. Síce nie sú najnovšie (posledná aktualizácia obsahuje dáta do jesene minulého roka), ale ďalšou výhodou je, že v mnohých federálnych krajinách idú až na úroveň regiónov.

Keď populisti a autokrati narazia na reálneho nepriateľa…

Nelichotivá pozícia Ruska medzi krajinami s najvyššou nadmernou úmrtnosťou značne demaskuje Putinov režim. Populisti a autokrati (Putin nepochybne patrí do oboch kategórií) jednoducho ľahko vyhrávajú, keď bojujú so slabými alebo vymyslenými nepriateľmi vo vlastnom mediálnom priestore.

Je to, ako keď Putin strieľa jeden gól za druhým v naaranžovanom hokejovom zápase. Čo by sa asi stalo, keby hral voči ozajstnému súperovi, povedzme s bývalými hokejistami, pokojne aj v jeho veku? Čo sa stane, keď inštitúcie ruského štátu, ktoré stále pripomínajú jednu mohutnú Potemkinovu dedinu, narazia na skutočného protivníka? Napríklad na odhodlanú ukrajinskú armádu alebo na zákernú chorobu nového koronavírusu? V tom druhom prípade sme videli de facto kolaps ruského zdravotníctva, jeden z najhorších údajov na svete, čo sa týka nadmernej úmrtnosti, a originálne „riešenie“ v duchu starých dobrých sovietskych tradícií: porazíme vírus aspoň na papieri a kŕmime svet zavádzajúcimi údajmi.

[Pochopte súčasné Rusko vďaka knihe 20 rozhovorov S Rusmi o Rusku.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Politici píšu

    Vladimir Putin

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie