Denník N

Nový Batman podkopáva základy svojho vlastného mýtu a nabúrava sa do našej reality

Foto - Warner Bros.
Foto – Warner Bros.

Od všetkých predchádzajúcich filmov sa odlíšil hrdým určitým členom THE. Ako keby až teraz do kín vstúpil ten pravý Batman. Je to zvláštne, pretože tvorcovia sa rozhodli zaútočiť na niektoré zo základných pilierov batmanovskej legendy. Výsledkom je solídny film so slabým scenárom, ale s mimoriadnou vizualitou.

The Batman je filmom pomerne pomalého tempa, čomu zodpovedajú aj bezmála tri hodiny jeho dĺžky. Pomalšie tempo mali aj jeho prípravy. Pôvodne bol už v roku 2013 na hlavný post režiséra vybraný Ben Affleck, ktorý mal s úlohou predchádzajúce skúsenosti, napríklad vo filme Batman vs. Superman. V roku 2017 sa však Affleck z projektu stiahol, pretože sa nezhodol s filmovým štúdiom na tom, ako by sa mal príbeh vyvíjať.

O réžiu malo záujem viacero osobností, ale nakoniec sa štúdio rozhodlo pre Matta Reevesa, priateľa úspešného J. J. Abramsa. Reeves bol veľkým komiksovým fanúšikom. Štúdio zaujal jednak tým, že odmietol Affleckov scenár a zasypal ich paľbou vlastných nápadov,, ale zároveň bol prísľubom, že prinesie do slávnej postavy svieži pohľad. Čo sa čiastočne naplnilo.

Reeves sa pri písaní scenára spojil s neveľmi skúseným scenáristom a románopiscom Petrom Craigom a štúdio muselo čakať, než dokončí rozpracovanú Vojnu o planétu opíc. Film The Batman sa má stať počiatkom novej série tvorenej prinajmenej filmovú trilógiu a seriál pre HBO Max. Batmana/Brucea Wayna zastihneme v netypickom období. Film nerozpráva jeho príbeh od začiatku, nie sme tu znova svedkami, ako sa zo siroty po bohatom mecenášovi stal zúrivý pomstiteľ, ale ani pred sebou ešte nemáme hotového Batmana (hrá ho Robert Pattinson).

Sledujeme netopierieho muža krátko potom, ako prijal svoju

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie