Denník N

Kiska vo Fínsku otvoril prvú ambasádu pre startupy, bude mať 11 metrov štvorcových

Slováci obsadia výhodné miesto vo fínskom Silicon Valley, kanceláriu budú mať pri bufete.

Inovačný park Technopolis je niečo ako fínske Silicon Valley. Areál neďaleko Helsínk tvoria tri presklené budovy, v ktorých na svojich nápadoch pracuje viac než tristo inovačných firiem.

Slovenskí diplomati usúdili, že by nebolo zlé mať medzi nimi svoju vlajočku. Za účasti prezidenta Andreja Kisku tam vo štvrtok otvorili takzvaný styčný úrad.

„Myslím, že v severnej Európe neexistuje zaujímavejšie miesto, kde by sme mohli byť,“ povedal Kiska.

Connecting people

Styčný úrad pre startupy bude na slovenské pomery prvou inštitúciou svojho druhu. V praxi pôjde o štátom platenú kanceláriu, na ktorej chod bude dohliadať pracovník ambasády. Podstatný však má byť práve fakt, že sa bude nachádzať priamo vo fínskom inovačnom centre.

„Poskytne zázemie pre naše firmy alebo študentov, ktorí tu budú hľadať nové kontakty a budú chcieť sami ukazovať svoje nápady,“ hovorí slovenský veľvyslanec vo Fínsku Tibor Králik.

Takzvaný inovačný biznis je totiž do značnej miery založený na osobných väzbách. Súčasťou života mladých podnikavcov je cestovanie po rôznych akciách, kde sa môžu prezentovať pred investormi a zoznamovať sa s kolegami, ktorí sa snažia preraziť v rovnakom odvetví.

„Výrobca mobilných telefónov Nokia má heslo „connecting people“, práve na tento účel by mal slúžiť aj tento styčný úrad,“ povedal Kiska.

Inovačný park Technopolis sa nachádza v meste Espoo, kúsok od Helsínk.
Inovačný park Technopolis sa nachádza v meste Espoo, kúsok od Helsínk.

Inšpiratívne Angry Birds

Fínska ekonomika pritom v posledných rokoch prešľapuje na mieste. Výrazne utrpela napríklad pádom spomínanej Nokie, ktorá nedokázala konkurovať príchodu smartfónov a musela vo veľkom prepúšťať.

Fínska vláda sa preto stále viac snaží podporovať malé inovačné firmy. Už dnes vytvárajú stovky miest donedávna neznáme spoločnosti, ktoré pracujú na novinkách v oblasti medicíny, zelených technológií, ale napríklad i na hrách pre mobilné telefóny – fenoménom sa stala napríklad hra Angry Birds od fínskej spoločnosti Rovio, ktorá sama osebe zamestnáva 800 ľudí.

Otvorenie slovenskej startupovej „ambasády“ bude novou skúsenosťou aj pre samotných Fínov. V ich inovačnom centre si svoje kancelárie obvykle otvárajú firmy či vysoké školy, ale nie vlády.

„Môže to byť veľmi prínosné pre obe strany, dúfam, že to bude impulzom pre spoluprácu medzi našimi a vašimi podnikateľmi, výskumníkmi či univerzitami,“ povedala fínska ministerka obchodu Lenita Toivakka.

Spoluprácu s týmto centrom sľubuje napríklad prestížna univerzita Aalto, ktorá sa špecializuje práve nové technológie.

Za 400 eur mesačne

Nateraz však styčný úrad začína v skromných podmienkach. Za „regulovaný nájom“ 400 eur mesačne dostali Slováci k dispozícii len 11 metrov štvorcových. Tie v praxi stačia akurát na to, aby si tu človek odložil veci, dal na stôl notebook a vyrazil nadväzovať kontakty.

Konštrukcia fínskeho Technopolu však podobným aktivitám pomáha. Väčšinu priestorov tvoria presklené kancelárie, do ktorých človek môže bez ostychu vojsť.

Navyše Slováci obsadili v budove strategickú pozíciu – ich pracovisko je v blízkosti recepcie a jedného z bufetov, takže ho miestni inovátori budú mať na očiach.

„Časom sa plánujeme posunúť ďalej. Počítame s tým, že by sa náš styčný úrad zväčšil a slúžil by aj pre ďalšie krajiny Vyšehradskej štvorky,“ dodal veľvyslanec.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie