Denník N

Ultras Slovana vyvesili transparent „Utečenci, vitajte“ s kresbou podobnou Osvienčimu

Transparent fanúšikov bratislavského Slovana. Foto - ultrasslovan.sk
Transparent fanúšikov bratislavského Slovana. Foto – ultrasslovan.sk

Nápis na zápase druhej futbalovej ligy, v ktorom sa stretol juniorský tím Slovana so Sencom, preveruje disciplinárka futbalového zväzu a zaoberá sa ním aj prokuratúra.

V nedeľu 4. októbra sa juniorom futbalového Slovana darilo. Na ihrisku Rapidu Bratislava privítali Senec a vyhrali 3:0. Zápas si prišlo pozrieť niečo vyše tristo divákov, medzi nimi aj jadro slovanistických ultras, ktorých bolo častejšie vídať na zápasoch vyššej Corgoň ligy Fortuny ligy, ale dnes ju zväčša bojkotujú a chodia na zápasy nižších líg.

Okrem tradičných vlajok a svetlíc si so sebou priniesli aj nový transparent, ktorý počas zápasu vyvesili na tribúne. Dominoval mu nápis Refugees welcome, po slovensky Utečenci, vitajte, teda slogan, ktorý napríklad v Nemecku na zaplnených desaťtisícových štadiónoch v čase krízy vytiahli fankluby takých tímov, ako je Bayern Mníchov či Borusia Dortmund.

Na štadióne bratislavského Rapidu však bolo slovo utečenci v úvodzovkách a text doplnili obrázkom, ktorý pripomína príjazd vlakov do brány tábora Osvienčim II – Brezinka. V tomto a susednom vyhladzovacom tábore priamo v Osvienčime nacisti počas druhej svetovej vojny vyvraždili vyše milióna ľudí.

Záber na vstup do tábora Osvienčim II - Brezinka. Foto - history.com
Záber na vstup do tábora Osvienčim II – Brezinka. Foto – history.com

Klub: Nevieme, o akú budovu ide

Futbalový klub ani Slovenský futbalový zväz, ktorý na zápase mal svojho delegáta, sa týmto transparentom zatiaľ nezaoberali. Zväz mu začal venovať pozornosť až po tom, ako dostal podnet, Slovan sa vyjadril po otázkach, ktoré prišli od Denníka N.

V stanovisku k transparentu napísal, že je futbalovým klubom a odmieta sa stať súčasťou citlivej debaty o utečencoch. „V prípade, že fanúšikovia, ktorí transparent vytiahli a ich účelom bola propagácia bývalého tábora v Osvienčime tak, ako píšete, jednoznačne s tým nesúhlasíme a odsudzujeme to. Či však obrázok naozaj symbolizoval vami spomínaný tábor či akúkoľvek vlakovú stanicu alebo inú budovu, nie je otázka na nás,“ reagoval PR manažér klubu Tomáš Straka.

Posúdiť, či došlo k porušeniu zákona alebo existuje podozrenie zo spáchania trestného činu, môžu podľa Straku len orgány činné v trestnom konaní. „Podotýkam, že na zápase boli prítomní aj zástupcovia polície a delegát Slovenského futbalového zväzu, ktorí proti vyvesenému transparentu počas zápasu nevzniesli žiadne námietky,“ dodáva Straka.

Podľa hovorcu futbalového zväzu (SFZ) Juraja Čurného sa týmto, ale aj inými transparentmi fanúšikov bude zaoberať disciplinárna komisia. „SFZ odsudzuje akékoľvek prejavy rasizmu, xenofóbie a intolerancie,“ povedal.

Ani masaker nebol masakrom

Ultras Slovana sú svojimi transparentmi pomerne známi. V roku 2007 napríklad na narodeniny Adolfa Hitlera vyvesili smajlík s fúzmi a ofinou a s textom Alles gute, Adi, čiže Všetko najlepšie, Adi.

Transparent fanúšikov Slovana z roku 2007. Foto - Ultras Slovan
Transparent fanúšikov Slovana z roku 2007. Foto – Ultras Slovan

Pred dvoma rokmi sa zase fanúšikovia a chuligáni Slovana objavovali na zápasoch najvyššej ligy s nápisom Devínsky masaker. Vedenie klubu vtedy pre SME hovorilo, že podľa fanúšikov transparent neodkazuje na streľbu v Devínskej Novej Vsi z augusta 2010. Vrah Ľubomír Harman počas nej zastrelil sedem ľudí a ďalších pätnástich zranil.

Fanúšikov vraj vtedy upozornili na „možný morálny aspekt a následnú polemiku okolo vyvesenia takejto vlajky“, no kým text neporušuje zákon, nemôžu im nič zakázať. Ultras vtedy transparent obhajovali tým, že vznikol ešte pred streľbou a vytvorili si ho fanúšikovia, ktorí sa vo voľnom čase venujú bojovým umeniam.

„Majú trvalý pobytu v Devínskej Novej Vsi a vášeň pre šport, ktorý sa neraz končí aj zraneniami, preto si vybrali názov Devínsky masaker,“ znelo vysvetlenie.

Ministerstvo: Je to za hranicou

Protiextrémistické oddelenie ministerstva vnútra hovorí, že o tom, či je vyvesenie transparentu na štadióne Rapidu trestné, môže v konečnom dôsledku rozhodnúť len súd. Do úvahy by mohli pripadať paragrafy o podnecovaní k rasovej či etnickej nenávisti, popieraní holokaustu alebo niektorý z priestupkov extrémizmu.

„Je zrejmé, že vyobrazenie vstupnej brány do koncentračného tábora Osvienčim spolu s nápisom Refugees Welcome – utečenci vítaní je za hranicou morálky aj etiky a má jasne negatívny význam,“ píšu v reakcii ministerskí úradníci. „Naznačuje, že riešením utečeneckej vlny by mala byť ich izolácia a možno až likvidácia v koncentračných táboroch.“

Z čisto právneho hľadiska však môže byť problémom pojem „utečenci“, upozorňuje ministerstvo. Trestný čin podnecovania rasovej či etnickej nenávisti totiž predpokladá, že ide o vyhrážanie voči skupine obetí pre ich príslušnosť k rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine, pôvodu rodu alebo pre ich náboženské vyznanie.

„Z formálno-právneho hľadiska nie je status utečenca charakteristikou, ktorá by umožnila aplikáciu daného ustanovenia, keďže medzi utečencami a migrantmi sú ľudia rôznych národností, etník a vierovyznaní,“ pokračuje rezort vnútra. „Status utečenca nie je medzi chránenými dôvodmi. Iná situácia by nastala, ak by namiesto slova refugees bolo napríklad slovo muslims – moslimovia.“

Ultras k utečencom: Bojkot aj pochody

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár ešte v septembri povedal, že nenávistné prejavy súvisiace s riešením problematiky migrantov považuje za neprípustné. „Zdôrazňujem, že každý má právo vyjadriť svoj názor k tejto problematike, ale spôsobom, ktorý je spoločensky a z hľadiska trestnoprávnych noriem akceptovateľný,“ vyhlásil vtedy.

Prokuratúra sa mieni zaoberať aj transparentom fanúšikov Slovana. Pred časom začali spolu s policajtmi vyšetrovať aj ďalšie prípady. Najznámejší je inzerát, ktorý sa objavil na webe bazoš.sk a upozornil naň spravodajský server Aktuality.sk. Mladík z Čadce v inzeráte núkal 25 eur za „vyčistenie“ ubytovne v Gabčíkove, kam neskôr dočasne prišli žiadatelia o azyl v Rakúsku.

Podľa hovorcu policajného prezídia v súčasnosti stíhajú tri prípady nenávistných prejavov voči migrantom, v jednom z nich už vzniesli obvinenie.

Zapojenie futbalových ultras do protiimigrantských protestov nie je nič výnimočné. „Pred prvým pochodom proti islamizácii v júni 2015 sa objavili na niektorých štadiónoch, napríklad Spartaka Trnava či Púchova, transparenty s protiimigrantskými heslami a známa je aj účasť mnohých skupín futbalových hooligans z ŠK Slovan, zo Spartaka Trnava, ale aj z iných klubov na pochode,“ vymenúva ministerstvo vnútra.

„Vzhľadom na osobnostné aj ideové prieniky medzi krajnou pravicou a prostredím futbalových hooligans to nie je prekvapivé.“

V Českej republike futbaloví ultras zo Sparty Praha či Viktorie Plzeň na jeseň bojkotovali zápasy svojich tímov v európskych súťažiach. Dôvodom bol fakt, že Asociácia európskych futbalových klubov sa rozhodla venovať jedno euro z každej predanej vstupenky na tento zápas na humanitárnu pomoc pre utečencov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie