Denník N

Akú úlohu majú ruské tajné služby a mohla by sa Putinovi postaviť jeho generalita? Hodnotí bývalý šéf českej rozviedky

Ruský minister obrany Sergej Šojgu, prezident Vladimir Putin a náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov. Foto – TASR/AP
Ruský minister obrany Sergej Šojgu, prezident Vladimir Putin a náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov. Foto – TASR/AP

Britský denník The Times informoval o tom, že ruské tajné služby poskytli Ukrajine alebo Západu informácie, na základe ktorých Kyjev zabránil najmenej trom pokusom o atentát na prezidenta Zelenského. Bezpečnostný expert a bývalý riaditeľ civilnej rozviedky (Úrad pre zahraničné styky a informácie, skrátene ÚZSI) Petr Zeman to považuje za nepravdepodobné. „Je to skôr zámerne vypustené,“ myslí si Zeman, ktorý prednáša na Masarykovej univerzite v Brne.

Zelenského údajne chceli zabiť žoldnieri z ruskej Vagnerovej skupiny a vojaci z Čečenska. O tom, že za zmarením pokusov o atentát boli príslušníci ruskej tajnej služby FSB, ktorí sa stavajú proti súčasnej vojne, napísal denník The Times.

Podľa Zemana nie je vylúčené, že sa proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi v bezpečnostných zložkách vytvorí opozícia. „Ak sa vôbec sformuje (opozícia), bude to spojenie generality a niektorých oligarchov,“ hovorí Zeman v rozhovore.

Okrem iného sa ho v ňom pýtame:

  • či by ľudia okolo Putina schválili použitie jadrových bômb;
  • v čom je invázia na Ukrajinu špecifická;
  • prečo Putin nechal odvysielať zasadnutie bezpečnostného štábu.

Video: Všetko podľa plánu: Mŕtve deti, rozstrieľané bytovky a útok na jadrovú elektráreň (autorka: Martina Koník)

Denník The Times včera zverejnil informáciu, že ukrajinský prezident Zelenskyj prežil v priebehu týždňa už tri atentáty ruských zložiek. A to aj na základe informácií, ktoré získali Ukrajinci od FSB. Je možné, že majú informácie od FSB?

Skoro by som povedal, že je to predstava ako z Clancyho románov (Tom Clancy bol americký spisovateľ, autor špionážnych trilerov, pozn. red.). Pripadá mi to nepravdepodobné a je to skôr propagandistický trik, ktorý má Rusko podpichnúť.

Nemyslíte si teda, že FSB môže dávať informácie tohto typu Ukrajincom alebo USA? Napríklad preto, že nesúhlasí s vojnou a s tým, ako ju Putin vedie?

V takýchto prípadoch sa informátori a fakt, že takéto informácie sú k dispozícii, nesmierne utajujú. Nemôžu si dovoliť, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie