Denník N

Ako malá utečenka Irynka vymyslela v aute svojho záchrancu slogan pre Slovensko

Irynka. Foto: TASR
Irynka. Foto: TASR

Korporát 3M zachraňuje rodiny svojich zamestnancov, domov našli aj na horskej chate na Inovci. Kým sa ukrajinské deti hrajú, ženy sa dozvedajú o smrti svojich mužov.

Irynka pozerá na Spišský hrad, ktorý jej ukazuje ujo za volantom. „Ja b chotila buty pryncesoju,” povie mu. „Ty si princezná,” odpovie jej šofér.

Každý hovorí inou rečou, ale akosi si rozumejú. Dieťa, ktoré doma nechalo aj mamu a otca, a muž, ktorý dva dni zbiera silu, aby sa pred ním a jeho blízkymi tváril bez náznaku slabosti.

Vedenie firmy a kolegovia Martina Fabryho sa pripravovali na možné problémy na Ukrajine už týždne. Nikto z nich však nepočítal s tým, že sa tam začne skutočná vojna. Korporátna spoločnosť 3M viedla pravidelné krízové diskusie a vytvorila medzi zamestnancami v rôznych krajinách siete dobrovoľníkov. Keď prišlo k najhoršiemu, využila všetky sily na to, aby ich kolegovia na Ukrajine dostali okamžitú podporu pri odchode a získaní útočiska.

„Sedel som v aute a opakoval si vety v ukrajinčine. Ako sa voláš? Budeme vám pomáhať. Tu ste v bezpečí. Každú chvíľu som musel prestať, tak mi bolo ťažko,“ opisuje svoju cestu z Bratislavy do Vyšného Nemeckého Martin Fabry. Dve autá sa vybrali vyzdvihnúť spolu jedenásť ľudí (jedna skupina išla na aute), aby ich dostali do bezpečia. Boli to príbuzné ukrajinských kolegov a jedna kolegyňa s rodinou.

Utečenky z Ukrajiny na Inoveckej chate. Foto – TASR

„Boli tam tisíce ľudí a ja som natrafil hneď na nich,“ vraví s úľavou manažér. Vojnou zrodené emócie sú pre každého úplne nová vec. „Stále som si hovoril, že musím byť pevný. Ony boli pevné, len ich únava sa nedala prehliadnuť. Tesne predtým sa rozlúčili s mužom, s otcom, so synom, iná emócia nič také neprehluší.“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie