Denník N

Ukrajina si vydobyla svoje miesto v EÚ

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kontrast medzi Európou mierového byrokratického procesu a Európou vojnového existenčného boja je obrovský.

Autor je profesor európskych štúdií na Oxfordskej univerzite

Už od roku 1945 ľudia prirovnávajú tú či onú európsku osobnosť k Adolfovi Hitlerovi. Už 77 rokov ide o neobhájiteľnú hyperbolu. Dokonca aj genocídne vojnové zločiny v bývalej Juhoslávii, hoci boli svojou povahou porovnateľné s nacistickými, nemali rovnaký rozsah a dôsledky. Teraz, keď sa Hitler porovnáva s Vladimirom Putinom, sa to po prvý raz zdá byť vhodné porovnanie. Ešte to nie je Hitler holokaustu, ale porovnanie s Hitlerom z roku 1939, ktorý napadol Poľsko, sedí.

Sú veci, za ktoré sa oplatí zomrieť

S tým, ako nám na telefónoch naskakujú nové a nové videá, vidíme každú hodinu scény ako z druhej svetovej vojny: trosky bombardovaných miest, zabité a osirelé deti, zástupy utečencov. To všetko sa ospravedlňuje veľkým klamstvom, ktoré stavia históriu na hlavu. Útok na židovského prezidenta Ukrajiny, ktorého starý otec bojoval v Červenej armáde proti Hitlerovi, označil Vladimír Putin za „denacifikáciu“. Rovnako aj pristátie rakety na mieste nacistických masakrov Židov z roku 1941 Babyn Jar. Po celý čas nám Ukrajinci v rádiu plynulou angličtinou hovoria, ako čelia smrti, aby bránili svoju vlasť, slobodu a Európu. Áno, Európa, stále hovoria to slovo.

Ukrajina svojou obrovskou odolnosťou za posledný týždeň zmenila svoj imidž vo svete. Ľudia nikdy nezabudnú na civilistov stojacich pred ruskými tankami – muž z pekinského Námestia nebeského pokoja sa tu opakoval tisíckrát. Nezabudnú na obrancov Hadieho ostrova, ktorí povedali ruským útočníkom, aby sa „po*ebali“. Nezabudnú na obyčajnú ľudskosť ukrajinských dobrovoľníkov, ktorí telefonujú matkám ruských vojakov, aby im povedali, že ich zajatí synovia sú stále nažive. „Sú veci, pre ktoré sa oplatí zomrieť,“ hovorí mi právnik podieľajúci sa na územnej obrane Kyjeva. Je to veta Václava Havla z 80. rokov, ale tohto muža môžu naozaj zajtra zabiť.

Ukrajina už urobila pre väčšinu Európanov, ktorí si bezpečne sedia v NATO, EÚ či v oboch zoskupeniach, skvelú službu. Konečne nás prebudila do nebezpečného sveta. Transformácia najmä nemeckej politiky a rozhodné odhodlanie kancelára Olafa Scholza a prezidenta Emmanuela Macrona vybudovať Európu so všetkými tromi dimenziami moci, teda vojenskou, ako aj ekonomickou a kultúrnou, aj za to vďačíme odhodlaniu Ukrajincov odolávať Putinovej rekolonizačnej vojne.

Kontrast dvoch Európ

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie