Denník N

Vládla porevolučná eufória a oni sa zo dňa na deň stali slávnymi. Príbeh debutu skupiny Hex

Reedícia albumu Ježiš Kristus nosí krátke nohavice (1991) pripomína, čo skupina Hex priniesla na slovenskú hudobnú scénu.

Bolo krátko po novembri 1989, ťahalo im na dvadsiatku a všetku energiu vkladali do hudby. Keď bratislavská skupina Hex začala koncertovať a nahrávať, priniesla na Slovensko zvuk britských indie gitaroviek. Presadila sa vlastnou tvorbou v slovenčine a nezvyčajne rýchlo jej vyšla debutová nahrávka s provokatívnym názvom Ježiš Kristus nosí krátke nohavice (1992). „Vtedy sme žili zo dňa na deň,“ spomína basgitarista TOMÁŠ „YXO“ DOHŇANSKÝ pri vydaní reedície albumu.

Keď ste teraz znovu počúvali svoj debutový album, čo nové a iné ste tam počuli s odstupom 30 rokov?

Počuli sme určite tú neučesanosť, tú naivitu mladých muzikantov okolo dvadsiatky, ktorí dostali možnosť nahrávať naozajstný album. To bolo to, čo ho možno urobilo iným oproti ďalším albumom iných muzikantov, ktoré dovtedy vychádzali. Napriek málo skúsenostiam z nahrávania v štúdiu sme sa veľmi poctivo pripravovali a myslím, že je to aj na albume počuť. Čo mňa osobne ešte dostalo, je rýchlosť pesničiek, dnes už hráme pomalšie.

Známa fráza tvrdí, že kto si dobre pamätá začiatok 90. rokov, ten ich poriadne nezažil. Ako sa na toto obdobie pamätáte vy?

Ako partia chalanov, ktorá milovala a stále miluje muziku, sme žili zo dňa na deň. Okrem Ďuďa sme ešte nemali vlastné rodiny, všetku energiu sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie