Denník N

Maturity sa nezrušia ani neupravia. Riaditelia sľubujú, že budú skúšať iba to, čo stredoškolákov stihli naučiť

Maturity počas koronakrízy. Foto - BSK/Monika Kováčová
Maturity počas koronakrízy. Foto – BSK/Monika Kováčová

Jediná zmena bude pri písomných maturitách – stredoškoláci dostanú na každom predmete o 15 minút viac času. Deň pred maturitou by sa mali maturanti otestovať.

Maturanti budú tento rok končiť strednú školu tak ako pred pandémiou. V marci ich čakajú riadne písomné maturity a v máji ústne. Jedinou dôležitou zmenou bude viac času na vypracovanie testov – maturanti dostanú navyše 15 minút pre každý predmet.

Od začiatku pandémie v marci 2020 sa maturity zrušili už dvakrát. Na zrušenie vyzývali stredoškoláci aj tento rok, tvrdili, že pre karantény a zatvorené školy ani oni nemali šancu poriadne sa pripraviť na svoje záverečné skúšky.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) však stredoškolákom neustúpil. Navyše ministerstvo nebude maturitnú skúšku ani zásadne zjednodušovať či upravovať, aby upokojili maturantov, ktorí veľkú časť svojho stredoškolského štúdia strávili zatvorení doma.

Chceli zverejniť otázky či používať slovník na angličtine

Až 85 percent maturantov tvrdí, že počas dištančného vzdelávania nestihli prebrať všetko naplánované učivo. Vyplýva to z dotazníka organizácie Za maturantov, do ktorého sa zapojilo viac ako 9800 končiacich stredoškolákov. Nejde len o gymnazistov, viac ako polovica respondentov pritom chodí na stredné odborné školy.

Dnešných maturantov zastihla pandémia v druhom ročníku. Polovica ich štúdia na strednej škole bola pre pandémiu chaotická a veľkú časť strávili doma. Necelých 85 percent maturantov tvrdí, že dištančné vzdelávanie im nevyhovovalo. Až 98 percent označilo, že vidí rozdiely medzi vyučovaním v škole a doma.

„Chceli sme najmä ministerstvu školstva tlmočiť slová stredoškolákov, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Mladí

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie