Denník N

Vojna bude pre Ukrajinu bolestivá aj demograficky

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

O migrácii a prijímaní vojnových utečencov z Ukrajiny, ktorí nám majú pomôcť prekonať vlastné demografické problémy, radšej hovorme ohľaduplne.

Autor je demograf, PriF UK

Okrem správ o priebehu bojov na Ukrajine či scenároch možného vývoja vojny sa v médiách objavujú, hoci zatiaľ skôr sporadicky, aj zásadné vyhlásenia o tom, ako náš pracovný trh Ukrajincov potrebuje a absorbuje. Niektorí hovoria, že pokojne aj stotisíc.

Predstavme si virtuálne reláciu v rakúskej ORF. Nejaký rakúsky odborník hovorí o tom, ako na východe Slovenska skrachovali ďalšie fabriky. A uisťuje rakúsky pospolitý ľud, že opatrovateliek bude pre rakúsku starnúcu populáciu určite dosť. Slovenský divák by to zrejme sledoval s istou pachuťou v ústach.

A teraz premostenie. Na Ukrajine sa bojuje už viac ako týždeň, zomierajú civilisti aj vojaci a odborníci v susedných krajinách si „delia“ migrantov. Úplne rozumiem tomu, že je to legitímna téma a že svojím spôsobom pôjde o obojstranne výhodnú pomoc. Aspoň na nejaký čas. Napriek tomu by to chcelo trochu viac ohľaduplnosti.

Súťaž na európskom trhu práce je legitímna, má svojich víťazov a porazených, ako ostatne akákoľvek súťaž. Prináša benefity i negatíva. Ženy z východného Slovenska majú prácu, zarábajú. Ale sú vzdialené od rodín a chýbajú v sociálnych službách starnúceho Slovenska. Aktuálne je jeden zo súperov v tejto súťaži, Ukrajina, na zemi, v absolútne neštandardnej situácii a treba na to brať brať ohľad. Pomáhajme, prijímajme, ale aspoň teraz neprepočítavajme, koľkých „môžeme a chceme prijať a ako zaplátajú diery na trhu práce“.

A keď už sme pri tom. Aj keby sa vojna skončila zajtra, tak už teraz bude obnovenie ekonomiky a infraštruktúry na Ukrajine vyžadovať nielen množstvo prostriedkov, pôžičiek, ale aj šikovných rúk. A nejde iba o pracovný trh, ale aj demografickú optiku. A práve k tomu chcem napísať pár riadkov, a to práve vo vzťahu k Ukrajine, ktorá na tom nie je demograficky dobre.

Pohnutá a nepriaznivá demografická história

Posledné storočie bolo pre Ukrajinu demograficky pohnuté a viac smutné ako veselé. Ak by ste sa pozreli na aktuálnu vekovú pyramídu Ukrajiny, ako v historickej kronike v nej môžete vidieť smutné aj optimistickejšie míľniky dejín. Je to pyramída mimoriadne nevyrovnaná, plná „zárezov“ a nepravidelností. Také sú pyramídy väčšiny európskych krajín, také sú dôsledky turbulentného 20. storočia. Lenže v prípade Ukrajiny sa tieto turbulencie prejavujú veľmi výrazne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie