Denník N

Kým Rusov prekvapuje ukrajinský odpor, Putinova propaganda porciuje Ukrajinu na kúsky

Ukrajinský vojak pri horiacom vojenskom vozidle. Foto - TASR/AP
Ukrajinský vojak pri horiacom vojenskom vozidle. Foto – TASR/AP

Experti sa obávajú, že po neúspešných dvoch týždňoch ruská armáda siahne na Ukrajine po brutálnejších metódach. Podľa Kyjeva Rusko prišlo už o viac vojakov ako počas dvoch vojen v Čečensku.

Keby sa vojna vyvíjala podľa predstáv ruskej propagandy, tak Ukrajinu čaká prinajmenšom rozporciovanie na niekoľko častí, ak nie pohltenie Ruskom.

„To je najrealistickejší a najlepší scenár,“ píše prokremeľská Komsomoľská pravda, ktorej prekresľovanie mapy Ukrajiny ukazuje, že Moskve skutočne ide o zničenie krajiny ako takej, a označovanie vojny ako „demilitarizácia krajín“ je ako vystrihnuté z Orwella.

Oficiálne však Moskva v pondelok Kyjevu navrhla, že ukončí všetky boje, ak Kyjev prizná Krym ako ruský, uzná nezávislosť Doneckej a Luhanskej republiky na Donbase a zaviaže sa, že bude neutrálnou krajinou.

Urobila tak pred tretím kolom rokovaní, ktoré sa očakávajú v pondelok popoludní.

Komsomoľská pravda o rozpadnutej Ukrajine

Podľa „najrealistickejšieho“ scenára Komsomoľskej pravdy by však Ukrajina de facto prestala existovať a nahradili by ju „nezávislé republiky“. Vo fantázii ruského denníka, ktorý ide v línii štátnej cenzúry, by mapa Ukrajiny vyzerala takto:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie