Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: Na okupáciu krajiny treba v prepočte 20 vojakov na tisíc obyvateľov. Lacnejším riešením je masový teror

Zbombardovaný Kyjev. Foto N - Vladimír Šimíček
Zbombardovaný Kyjev. Foto N – Vladimír Šimíček

Vojenskí analytici sledujú zmenu ruskej stratégie na zlomenie odporu ukrajinského obyvateľstva a podľa profesora vojenských štúdií Lawrenca Freedmana majú Rusi čas už len tri týždne.

Za posledných 24 hodín sa vývoj vojny na Ukrajine takmer nepohol, lebo ruská armáda naráža na tvrdý odpor ukrajinskej, píše v analýze Financial Times. Oslovení vojenskí analytici síce nevedia odpovedať na otázku, ako dlho vydrží ukrajinská armáda vzdorovať, ale pripúšťajú, že dosť dlho na to, aby Rusom došli sily.

A zdá sa, že si to uvedomili aj ruskí generáli, ktorí menia stratégiu. Útoky sa čoraz viac sústreďujú na civilnú infraštruktúru a mestá s cieľom demoralizovať ukrajinské obyvateľstvo a prinútiť ho vzdať sa. To sa však dá docieliť iba terorom a masovým zabíjaním.

Ak bol pôvodný plán rýchlo obsadiť Ukrajinu v presvedčení, že ustanovením bábkovej proruskej vlády dostanú Rusi Ukrajinu pod kontrolu, tak to sa už zjavne nepodarí. A je veľký rozdiel medzi politickou kontrolou krajiny a okupáciou, teda násilným udržiavaním krajiny v poslušnosti.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie