Denník N

Putinova džudokracia. Apolitickosť športu na ruský spôsob

Džudista Putin. Foto - TASR/AP
Džudista Putin. Foto – TASR/AP

Najlepším predpokladom na úspešnú kariéru v súčasnom Rusku nebola odborná kvalifikácia ani geniálny nápad. Kto chcel naozaj preraziť, nemal svoju mladosť márniť nad knihami, ale na džudistickej žinenke tatami.

Prezident Vladimir Putin má rád šport, preto je priam nevyhnutné, aby sa v športe angažoval každý, kto chce byť v Rusku úspešný. Oligarchovia, politici a ďalší vplyvní ľudia si to uvedomujú.

Podľa práce Alexandry Vladimirovovej o Putinovej športovej propagande pre Oxforskú univerzitu je v okolí ruského prezidenta ťažké nájsť človeka, ktorý by so športom nebol spojený. Tvrdenia o apolitickosti športu síce neplatia takmer nikde na svete, no málokde je šport prepojený s politikou tak silno ako v Rusku.

Napríklad minister zahraničných vecí Sergej Lavrov mal v mladosti rád rafting, a tak sa stal šéfom Ruského zväzu vodného slalomu. Aj preto veľmi neprekvapí, že tento zväz už podporil ruskú „vojenskú operáciu“ na Ukrajine.

Vladimir Lisin je majiteľ najväčšej ruskej oceliarskej firmy Novolipetsk a jeden z najbohatších Rusov. Aj on sa venoval športu, v ktorom Slovensko získava olympijské medaily – športovej streľbe. A Lisin je prezidentom nie ruskej, ale rovno Medzinárodnej streleckej federácie.

Miliardár Ališer Usmanov je spoluvlastník druhého najväčšieho mobilného operátora v krajine MegaFon a popritom vedie svetový šerm. V minulosti spoluvlastnil londýnsky futbalový klub Arsenal.

Ďalší miliardár a Putinov dlhoročný blízky priateľ Roman Abramovič vlastní londýnsku Chelsea, o ktorej sa hovorilo aj ako o nástroji Putinovej zahraničnej politiky. Krátko po invázii na Ukrajinu oznámil, že ju chce predať.

V Rusku štát výrazne podporuje akrobatický rokenrol. Že ste o takom športe nepočuli? V Moskve pre tento šport postavili národné centrum za tridsať miliónov dolárov a podporujú ho najväčšie firmy ako Aeroflot, Novatek, Nornickel, Gazprombank či Alrosa. Akrobatickému rokenrolu sa venuje Putinova dcéra Katerina Tichonovová.

Už z tohto výpočtu je zrejmé, že šport je výborným prostriedkom na to, ako nadviazať vzťah s Putinom a ďalej na ňom profitovať. Ale úplne najlepší výťah k moci získali tí, čo športovali s Putinom, keď bol mladý a ešte nebol prezidentom.

Putin vo svojej knihe z roku 2000 priznal, že knihy ho v mladosti veľmi nebavili. Už vtedy chcel byť však lídrom a dal sa na box, aby zapôsobil na svojich kamarátov. Keď mu ako 11-ročnému zlomili nos, presedlal najprv na bojové umenie sambo a až neskôr prešiel na džudo, pri ktorom už zotrval.

Džudista nebol zlý, veď má aj čierny opasok. V sedemdesiatych rokoch ho trénoval v Petrohrade Anatolij Rachlin. V tréningovej skupine bolo viac džudistov. Dnes sa im darí tak dobre, že historik Mark Galeotti z Newyorskej univerzity, ktorý je považovaný za jedného z najväčších znalcov súčasnej Putinovej moci, nazval v roku 2014 celý režim v Rusku „džudokraciou“.

Putinovi džudisti

Pozrime sa teda bližšie na to, čo dnes robia šiesti Putinovi kamaráti, ktorí kedysi vynikali len tým, že boli dobrí v džude.

Bratia Arkadij a Boris Rotenbergovci sú vlastníkmi SGM Group, najväčšej ruskej firmy na výstavbu plynovodov a elektrických vedení. Obaja sú miliardári a patria k najbohatším mužom v Rusku.

Viktor Zolotov je veliteľ ruskej Národnej gardy a predtým bol šéfom Putinovej ochranky. Keď ho opozičný líder Alexej Navaľnyj obvinil z korupcie, Zolotov sa nechcel brániť argumentmi, ale fyzicky -

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie