Denník N

Útek z biedy do obrovskej neistoty. Prípad ukrajinských Rómov ukáže, či pomôžeme každému

Stovky ukrajinských Rómov našli dočasný azyl v komunite apoštolskej cirkvi v Pavlovciach nad Uhom na východe Slovenska. Foto – Deník N/Karolína Poláčková
Stovky ukrajinských Rómov našli dočasný azyl v komunite apoštolskej cirkvi v Pavlovciach nad Uhom na východe Slovenska. Foto – Deník N/Karolína Poláčková

Česko aj Slovensko patria od začiatku ruskej agresie na Ukrajine medzi krajiny, ktoré chcú utečencom výrazne pomôcť. Otázkou zostáva, či sa solidarita týka aj ľudí z okraja spoločnosti.

Halina a Oľga sedia v miestnosti plnej ruchu. Tu okolo nich prebehne malé dieťa, o chvíľku sa ďalšie preženie na odrážadle. O kus ďalej spia na improvizovanom lôžku dve malé deti. Je tu živo, no zároveň cítiť kombináciu strachu, únavy a neistoty.

Obe Rómky pochádzajú z osady na okraji Užhorodu, ukrajinského mesta na hraniciach so Slovenskom. Žili tu celý život, teraz sa rovnako ako veľa ďalších Ukrajincov rozhodli z krajiny utiecť pred vojnou. Opustili svoj domov v snahe nájsť väčšie bezpečie.

Halina a Oľga. Foto – Deník N/Karolína Poláčková

„Chceme do Česka. Je nám jedno kam. Napríklad do Košíc,“ hovorí mladšia Oľga. Obe ženy na hraniciach nevedeli, kam ďalej pokračovať. Skončili tak ako niekoľko stoviek ďalších ľudí v obci Pavlovce nad Uhom. Provizórne centrum na pomoc Rómom tam vytvoril pastor Apoštolskej cirkvi Marek Gombár.

„Užhorod je nám blízky. Naši dedovia tam majú bratov. Aj naša generácia sa tam pozná s niektorými ľuďmi, pretože sme tam ako cirkev navštevovali kostol. Tieto kontakty pretrvali, a keď ľudia prekročia hranice, žiadajú nás o pomoc,“ opisuje mladý duchovný, ktorého tu všetci oslovujú krstným menom. Neustále telefonuje a vybavuje nové veci.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie