Denník N

Žltá a modrá

David Hockney. Porúbané stromy na Woldgate 2008
David Hockney. Porúbané stromy na Woldgate 2008

Aké obyčajné a aké vzácne, zobudiť sa do tichého rána, kiež by tak mohli všetci.

Autor je výtvarník

Včera na svitaní som videl z okna bažantiu samičku, ako sa rozvážne prechádza po hrádzi ešte vypusteného zavlažovacieho kanála, chvíľu neskôr sa po streche prechádzala straka, vykračujúc si, akoby jej hrala veselá hudba, pap pa dá, pap pa dí… Vtáci najkrídlatejší z tvorov, ako hovorí básnik.

Aké obyčajné a aké vzácne, zobudiť sa do tichého rána, kiež by tak mohli všetci.

Je tu marec a s ním zobúdzajúca sa jar, pri už skoro rozkvitnutej mandli sa tlačia zo zeme hyacinty. Pomaly sa snažím upratovať záhradu. Samozrejme, s pomocou priateľov, sám tú prácu nemám rád, neviem ju poriadne robiť a rýchlo sa unavím, ale pomáha mi to, aspoň kúsok mi to pomáha.

Dnes fúka vietor, počuť ho v oknách, ešte stále je zima, ako vždy ani tento rok sa jej nechce odísť.

Aj keď je zamračené, farby sa už prebúdzajú.

Myslím, samozrejme, na Davida Hockneya, myslím na všetkých maliarov.

David Hockney má v susednej Viedni výstavu. V Kunstforum Wien. Mám rád tú galériu, videl som tam spústu skvelých výstav. Hockney je môj najobľúbenejší, a nielen môj. Naučil ma dívať sa lepšie, vidieť a spoznávať, vidieť a zabúdať, radosť z toho, že vidíme svet okolo seba, radosť z prírody, túžba zobraziť videné, hrať sa s obrazmi.

I prefer living in color.

Uprednostňujem žiť vo farbe.

Veta, ktorá vyjadruje nasledovania hodný svetonázor.

Nájdite si čas, choďte sa pozrieť, stojí to za to, výstava je spravená krásne a je tam veľa vecí, ktoré som ešte nevidel, napríklad grafické dielo. David Hockney Insights Reflecting the Tate Collection.

Čím skôr tam pôjdete, tým skôr si urobíte radosť, a to je dôležité, vždy a špeciálne teraz, pretože teraz je vždy.
Medzi inými by som ešte vrele odporučil výstavu v MAK-u na Ringu, teda Múzeu užitého umenia,

Josef Hoffmann Fortschritt durch Schönheit. Retrospektívu naozaj dlhého a plodného života výnimočného architekta, dizajnéra, umelca, ktorý vychoval a ovplyvnil generácie nasledovníkov. Krásna výstava.

Čo majú tieto dve výstavy spoločné, je svet ako spolu súvisiace množstvo pocitov, ktoré sú v každom z nás naviazané ešte silnejšie. Kúsok nepodarená interpretácia citátu Ernsta Macha, ale tak už to chodí. Skúsim takto.

Slnečný letný deň, dieťa dívajúce sa do krajiny, v jeden moment sa vám ukáže, že všetko je so všetkým spojené a tak to má byť, tak to cítite vo svojom vnútri, a aj keď sa to bude meniť, ten pocit vo vás už navždy zostane.

Ako keď sa dívate na obrazy, ako na film nášho života, ako na po streche si vykračujúcu straku, ako na nekonečnú modrú oblohu a pod ňou šíre polia.

Je to vec proporcie.

I prefer living in color.

Modrá a žltá.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie