Denník N

Prichádzajú o luxusné jachty a miliardy. Kto sú ruskí oligarchovia, ktorým vojna ukrajuje z majetku?

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Meria 86 metrov, na palube má bazén, ktorý sa v prípade potreby dá zmeniť na heliport, a jej cena sa odhaduje na približne 120 miliónov eur. Jachta Amore Vero (Pravá láska) kotví na francúzskej Riviére, v malej dedine neďaleko Marseille. Na more však z nej tak skoro nevypláva.

Minulý týždeň jej v tom zabránili francúzske úrady, podľa ktorých jachta patrí Igorovi Sečinovi, ruskému oligarchovi, ktorý je šéfom štátnej ropnej firmy Rosneft a blízkym človekom Vladimira Putina. Aj Sečin sa po ruskej invázii na Ukrajinu ocitol na sankčnom zozname EÚ.

Francúzski policajti si v stredu všimli, že jeho jachta sa chystá na rýchly odchod, hoci v lodenici mala pre opravy ostať do apríla. Sečin o ňu nechcel prísť.

Luxusné jachty, ktoré sa stali symbolom bohatstva ruských oligarchov, začali v Európe postupne zabavovať. O lode už prišli viaceré mená, ktoré podľa Západu dlhé roky ťažia z Putinovho kleptokratického režimu a majú blízko k ruskému prezidentovi.

Prinášame prehľad najvplyvnejších ruských oligarchov, ktorí po Putinovom útoku na Ukrajinu prichádzajú o miliardy a majetok na Západe.

Video: Zelenskyj: Zostávam v Kyjeve. Na Bankovej ulici. Nikam neodchádzam (s titulkami)

Našli bezpečný priestor

Sečin nestihol urobiť to, čo sa podarilo iným ruským miliardárom – dostať svoje jachty mimo dosahu európskych a amerických úradov a nájsť pre ne bezpečný priestor. Niekoľko luxusných lodí oligarchov minulý týždeň vyplávalo smerom k Maldivám.

Pri súostroví v Indickom oceáne už je jachta magnáta Viktora Rašnikova, ktorý podniká v metalurgickom biznise, podľa CNBC tam smerujú aj lode Olega Deripasku a Vladimira Potanina, na základe viacerých zdrojov najbohatšieho Rusa.

Potanin zatiaľ nie je na sankčnom zozname, no západné sankcie mali veľký vplyv aj na jeho bohatstvo. Ešte pred dvoma týždňami Bloomberg jeho majetok odhadoval na 30 miliárd dolárov.

Po tom, čo Putin oznámil, že uzná samozvané separatistické republiky na východe Ukrajiny, a po začiatku jeho „špeciálnej operácie“ sa začal Potaninov majetok prudko zmenšovať. Dnes je o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie