Denník N

Začali sa medzinárodné súdne procesy s Ruskom. Dočká sa trestu Putin a kedy môžeme spoznať verdikt? (Otázky a odpovede)

Farebný nápis zo sviečok "Putin, vyjdi von" pred Medzinárodným súdnym dvorom v Haagu. Foto - TASR/AP
Farebný nápis zo sviečok „Putin, vyjdi von“ pred Medzinárodným súdnym dvorom v Haagu. Foto – TASR/AP

Na dvanásty deň ruského útoku na Ukrajinu sa týmto vojnovým konfliktom začal zaoberať aj Medzinárodný súdny dvor. Jeho sídlo je v Haagu, kde sa malo uskutočniť dvojdňové verejné vypočutie zástupcov Kyjeva a Moskvy. Ruskí zástupcovia do sídla súdneho dvora neprišli.

„Skutočnosť, že ruské stoličky ostali prázdne, o niečom jasne vypovedá. Nie sú v tejto súdnej sieni: sú na bojisku a vedú agresívnu vojnu proti mojej krajine,“ reagoval zástupca Ukrajiny Anton Korynevyč. Ľútosť nad neúčasťou ruských zástupcov vyjadrila na úvod procesu aj predsedníčka Medzinárodného súdneho dvora, americká sudkyňa Joan Donoghue.

Po predčasnom ukončení verejného vypočutia skonštatovala, že súdny dvor rozhodne najskôr, ako to bude možné. Kyjev požaduje najmä okamžité prerušenie ruskej invázie. Vyšetrovanie spustil aj Medzinárodný trestný súd, ktorý má rovnako sídlo v Haagu.

Ktorý súd o čom vlastne rozhoduje? To bežný Európan bude len sotva vedieť. Otázok s tým spojených je veľmi veľa: Ako sa dajú rozhodnutia týchto súdnych inštitúcií vymáhať? Môže byť potrestaný aj ruský prezident Vladimír Putin?

Otázky sme sa pokúsili zodpovedať spolu s dekankou Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy a docentkou medzinárodného práva Katarínou Šmigovou.

V Haagu sídli Medzinárodný súdny dvor, ale aj Medzinárodný trestný súd. Obe inštitúcie sa zaoberajú vojnovým konfliktom na Ukrajine. V čom sa líšia?

Medzinárodný súdny dvor je hlavným orgánom Organizácie Spojených národov. Rieši spory medzi štátmi. Robí to však iba v prípade

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie