Denník N

Radšej budem s Rusmi bojovať tam než neskôr doma, hovorí Čech. Brániť Ukrajinu chcú tisícky cudzincov

Motivácia medzinárodných legionárov je iná ako v roku 2014. Kým vtedy na strane Ukrajiny bojovali stovky ľudí, teraz to môžu byť tisícky a prirovnáva sa to k pôsobeniu cudzích dobrovoľníkov počas španielskej občianskej vojny. 

Povilas Limontas je barman, ktorý slúžil v litovskej armáde. Keď Ukrajinci zverejnili výzvu, aby prišli brániť ich štát pred ruskou inváziou aj dobrovoľníci z iných krajín, šiel sa prihlásiť na ukrajinskú ambasádu vo Vilniuse.

„Som v dobrej forme, som mladý a vytrénovaný. Bolo by odo mňa sebecké, keby som to nevyužil. Ak rakety zasiahnu mňa namiesto detí, beriem to kedykoľvek,“ povedal reportérovi magazínu Time 24-ročný Litovčan.

Po pol hodine na ambasáde vyšiel von s dokumentom s QR kódom a inštrukciami, kde presne na poľsko-ukrajinských hraniciach sa má hlásiť.

Tento muž zďaleka nie je jediný. Podľa ukrajinských zdrojov sa do minulého týždňa prihlásilo na veľvyslanectvách krajiny 20-tisíc ľudí z 52 štátov, ktorí chcú bojovať proti ruskej armáde na Ukrajine. A aj keď celkový počet tých, ktorí naozaj prídu na Ukrajinu, môže byť nižší, stále je to vysoké číslo.

Jedným z nich by chcel byť aj 37-ročný Čech Filip. Ako povedal v rozhovore pre ruskú mutáciu britskej televízie BBC, dôvodom, prečo ide bojovať na Ukrajinu, je, že sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie