Denník N

Sú technológie a sankcie najlepším prostriedkom proti tankom?

Ruský tank pri cvičení v Leningradskej oblasti, február 2022. Foto - mil.ru
Ruský tank pri cvičení v Leningradskej oblasti, február 2022. Foto – mil.ru

Smrtonosné zbrane sú rovnako ničivé ako doposiaľ a digitálne technológie nasadzujú autokrati rovnako často ako ich protivníci.

Autor je výskumník a lektor na Technickej univerzite v Mníchove

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu vyhlásil, že sankcie uvalené na Rusko po invázii na Ukrajinu sa „podobajú vyhláseniu vojny“. Napriek tomu dve tretiny Slovákov podporujú ekonomické sankcie voči Rusku a pozoruhodným aspektom je, že mnohé firmy a inštitúcie trestajú ruských spotrebiteľov iniciatívne, bez nariadení od západných vlád.

Hospodárske sankcie sa spravidla definujú ako štátom nariadené prerušenie obvyklých obchodných a finančných vzťahov zo zahraničnopolitických alebo bezpečnostnopolitických dôvodov. Kľúčovou ekonomickou pákou je zvyčajne zastavenie dovozu tovarov z cieľovej krajiny. Pri zákaze vývozu sa často myslí na zbrojné embargá, hoci ani embargá na luxusný tovar nie sú zriedkavé. Zabrániť bežným ľuďom v nákupe nábytku z Ikey dnes v podstate nepatrí k bežným sankčným nástrojom.

A predsa minulý týždeň viaceré firmy zastavili predaj svojich výrobkov a služieb v Rusku napriek tomu, že v podnikaní mali právo legálne pokračovať (príkladmi sú Ikea, Volvo, General Motors, Oracle, Samsung, Apple a mnohé ďalšie). Visa a Mastercard pôsobia skôr dojmom, že transakcie v Rusku rušia preto, že musia dodržať formálne sankcie na ruský finančný sektor, ale mnohé veľké korporácie tvrdia, že sa vzdajú časti svojich ziskov z etických dôvodov.

Pochopiteľne, trhová logika je spoľahlivá konštanta. Nie sme svedkami náhleho morálneho prebudenia. Tieto veľké spoločnosti kalkulujú, že ak budú pokračovať v podnikaní v Rusku, bude to mať negatívny vplyv na ich globálnu reputáciu. Toto konštatovanie však nie je cynické: naopak, dobrou vlastnosťou kapitalizmu je, že tlačí egoistických aktérov, aby vo svojom správaní zohľadňovali aspoň čiastočne aj iné faktory než len vlastný krátkodobý úžitok.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie