Denník N

Kurz slovenčiny či školský psychológ. Čo by mali vedieť rodičia z Ukrajiny, ak chcú zapísať deti na slovenskú školu

Deti v telocvični v Ubli. Foto N – Andrej Bán
Deti v telocvični v Ubli. Foto N – Andrej Bán

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) pripravil informačný leták pre ľudí s deťmi utekajúcich z Ukrajiny.

Do slovenských škôl sa postupne hlási stále viac detí z Ukrajiny. Podľa ministerstva školstva je na prešovskej základnej škole už viac ako 100 žiakov z Ukrajiny, v Bratislave je prijatých viac ako 17 žiakov. Prihlásili sa aj štyria ukrajinskí učitelia.

Koľko žiakov z Ukrajiny prijali slovenské školy, však nie je jasné. O tom, či škola prijme žiaka alebo nie, rozhodujú jednotliví riaditelia.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) tvrdí, že na Slovensko prišli aj študenti, ktorých čakajú prijímačky na stredné školy alebo aj maturity. Ide o dve študentky, ktoré museli zo svojej krajiny utiecť tesne pred maturitou. Na Slovensku by mali maturovať zo slovenčiny a literatúry, čo je pre nich nezvládnuteľné.

Podľa Gröhlinga ich maturitu riešia aj s ich učiteľmi z Ukrajiny. Dievčatá by mohli maturovať napríklad tak, že sa na diaľku spoja so školou na Ukrajine. „Zvažuje sa aj možnosť vyslania tímu z Ukrajiny, ktorý by tu pomohol študentkám absolvovať maturitu,“ tvrdí minister.

Ak máte doma rodičov s deťmi z Ukrajiny, ukážte im toto

Minister Gröhling zosumarizoval základné informácie pre rodičov z Ukrajiny, ktorí by chceli dať svoje deti do slovenskej školy. Rezort pripravil aj informačný leták v ukrajinskom jazyku. Gröhling vyzval ľudí, ktorí u seba ubytovali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Školstvo

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie