Denník N

Rozhodla strata politickej podpory. Ako zlomila Moskva odpor pri invázii do revolučného Maďarska

Foto - Fortepan/Zsolt Házy
Foto – Fortepan/Zsolt Házy

Invázia sovietskych vojsk do Maďarska v roku 1956 sa v mnohom podobala na súčasný ruský útok na Ukrajinu. Maďarskí povstalci však rýchlo stratili politickú podporu a ich čiastočné úspechy proti Rusom nestačili na odvrátenie okupácie.

Od útoku Ruska na Ukrajinu prirovnávajú mnohí historici v Maďarsku súčasné dianie k invázii v roku 1956, ktorá sa však veľmi rýchlo skončila sovietskym víťazstvom a následnou viac ako 30-ročnou okupáciou.

Sovietska invázia do Maďarska po revolúcii v októbri 1956 priniesla krvavé boje a tisíce mŕtvych aj napriek tomu, že regulárne ozbrojené sily Maďarska nekládli systematický odpor proti okupantom.

Historik János M. Rainer, ktorý je jedným z najuznávanejších odborníkov na maďarskú revolúciu v roku 1956, si myslí, že v Maďarsku v roku 1956 išlo o to isté, o čo ide na súčasnej Ukrajine: o voľbu medzi Východom a Západom, respektíve o to, či má krajina vôbec šancu si vybrať, či chce patriť na Západ alebo na Východ.

Maďarsko bolo v roku 1956 súčasťou východného bloku, ale chcelo sa z neho vymaniť a vybrať si inú cestu. Rovnako ako Ukrajina v roku 2014, Maďari túto svoju vôľu vyjadrili prostredníctvom revolúcie, ktorá vyvolala násilnú reakciu štátnej moci s veľkým počtom mŕtvych. Maďarská revolúcia však zvíťazila aj napriek mohutnej ruskej presile a niekoľko dní žila nádej, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Príbehy 20. storočia

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie