Denník N

Kremeľ brutálne podcenil Zelenského, stal sa obeťou vlastnej propagandy, vysvetľuje bývalý diplomat viaznucu inváziu

Demonštrantky v ukrajinských vlajkách pri plagáte s Volodymyrom Zelenským na protivojnovom pochode v Paríži 5. marca. Foto – TASR/AP
Demonštrantky v ukrajinských vlajkách pri plagáte s Volodymyrom Zelenským na protivojnovom pochode v Paríži 5. marca. Foto – TASR/AP

Kremeľ podcenil ruskojazyčné obyvateľstvo na Ukrajine aj prezidenta Volodymyra Zelenského. Informácie z tajných služieb dostal Putin prefiltrované, myslí si český analytik a bývalý diplomat v Rusku Vladimír Votápek.

V rozhovore vysvetľuje, prečo Rusko napriek početnej aj technickej prevahe na Ukrajine nevíťazí. Prezident Vladimir Putin sa podľa neho aj napriek tomu môže pokúsiť prezentovať súčasný stav ako úspech.

Na čo sa v rozhovore ešte pýtame:

  • Prečo Kremeľ nemal všetky informácie?
  • Ako je možné, že Ukrajinu do takej miery podcenil?
  • Zvýši Rusko svoju brutalitu na bojisku?
  • Akými scenármi sa môže invázia na Ukrajinu skončiť?

Video: Zelenskyj: Zostávam v Kyjeve. Na Bankovej ulici. Nikam neodchádzam (s titulkami)

V Bielorusku prebehlo tretie kolo rusko-ukrajinských rokovaní, môže podľa vás priniesť hmatateľné výsledky? Rusi znovu zmenili požiadavky, hovoria o tom, že nechcú vstup Ukrajiny do NATO, chcú uznanie Krymu za súčasť Ruska alebo samostatnosť pre samozvané republiky na východe. Podľa niektorých zdrojov už netrvajú na odchode prezidenta Volodymyra Zelenského. Myslíte si, že Rusko zo svojich požiadaviek ustupuje?

Zmeny v požiadavkách nie sú dôležité. Na to sú tu rokovania expertných tímov, obe strany sa „oťukávajú“. Aj keby zotrvanie Zelenského skutočne pripustili, je to úsmevné. Môže to vyzerať ako ústupok, no nie je. Rovnako požiadavky na to, aby sa časť krajiny oddelila, nie sú vôbec jednoduché. Niečo také nemôžu len tak rozhodnúť nejakí vyjednávači. Je to neprijateľné.

Je to, ako keby si Hitler povedal, že si môžeme nechať prezidenta Beneša, ale musíme mu postúpiť všetko pohraničie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie