Denník N

Rusi neplnia ciele a majú veľké problémy, priznáva to aj Igor Strelkov

Čo nové vo vojne na Ukrajine podľa správ rozviedok – 12. deň.

Bojisko na Ukrajine je také rozsiahle, že je ťažké zorientovať sa vo vývoji situácie. Nasledujúci text zhŕňa situačné správy ukrajinského ministerstva obrany, britských rozviedok a bývalého ruského tajného agenta Igora Strelkova (skutočným menom Igor Girkin), ktorý takisto každý deň komentuje dianie na fronte.

Strelkov bol jedným z hlavných aktérov začiatku vojny v roku 2014. Hoci je to zločinec, jeho postrehy sú zaujímavé, lebo nejdú v oficiálnej línii ruskej propagandy, ktorá hovorí len o víťazstvách.

Ukrajinské ministerstvo obrany síce od začiatku vojny nepriznáva svoje straty, ktoré musia byť veľmi vysoké, ale jeho informácie pomáhajú vytvoriť si celkový obraz.

Všetky zdroje svoje analýzy uverejňujú predpoludním. Venujú sa v nich udalostiam za predchádzajúci deň. Aktuálna situácia preto môže byť na niektorých miestach iná. Správy rozviedok sú omnoho komplexnejšie, v tomto prehľade heslovito uvádzame len najdôležitejšie. V priebehu dňa v texte pribudne aj hodnotenie slovenského ministerstva obrany.

Ukrajinské ministerstvo obrany

Celá jeho správa sa venuje ruským útokom, nespomínajú sa v nej prípadné ukrajinské protiútoky. O ruských stratách hovorí len všeobecne, nevyzdvihuje žiadny veľký úspech. Z toho možno usúdiť, že ukrajinské jednotky sú pod veľkým tlakom a iba sa bránia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Svet

Teraz najčítanejšie