Denník N

Jasná väčšina Slovenska chce, aby sme prijali utečencov. V susedstve ich túžime mať o čosi menej

Prieskum Focusu pre Denník N: Utečenec ako sused by prekážal zhruba tretine voličov Hlasu aj Smeru. Veľká väčšina Slovenska ešte stále ako suseda odmieta Rómov.

Jasná väčšina ľudí na Slovensku si myslí, že by sme mali prijať utečencov utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. Takúto pomoc podporuje viac ako 85 percent obyvateľov a obyvateliek Slovenska.

Keď sa ľudí opýtate, či by im prekážal alebo neprekážal utečenec ako sused, je otvorenosť o čosi menšia – takýto sused by neprekážal 71 percentám ľudí – a prekážal takmer tridsiatim percentám.

Ukazuje to prieskum agentúry Focus pre Denník N na vzorke 1003 respondentov. Otázky začali klásť dva dni pred vypuknutím vojny, teda v utorok 22. februára, a prieskum ukončili v utorok 1. marca.

Zuzanu Suchovú, ktorá pomáha utečencom v iniciatíve Kto pomôže Ukrajine, taká vysoká podpora v otázke prijatia ukrajinských utečencov neprekvapila. „Na Slovensku máme pomerne veľkú komunitu Ukrajincov, je ich takmer 60-tisíc. Pracujú tu v supermarketoch, majú vlastné firmy. Neprekvapuje ma, že im ľudia chcú pomáhať,“ hovorí.

Ktorí voliči najviac odmietajú utečencov

Prijímanie utečencov najviac podporujú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie