Denník N

To nie je airsoft ani paintball. Ukrajinci teraz potrebujú nepriestrelné vesty proti ostrým nábojom, vysvetľuje Sandra Polovková

Preberanie pomoci na Ukrajine. Foto – Post Bellum
Preberanie pomoci na Ukrajine. Foto – Post Bellum

Sandra Polovková spolu s organizáciou Post Bellum pomáha zabezpečovať ochranné prostriedky pre ľudí na Ukrajine. Namiesto besied a workshopov nakupuje neprestrielné vesty, prilby a zdravotnícky materiál.

Mali ste obavy z toho, že sa púšťate do pomoci takouto formou?

Najprv som si myslela, že sa v českom Post Bellum, ktoré to celé začalo, zbláznili. Je to však veľmi potrebné, aby sa ľudia, ktorí sú nositeľmi príbehov 21. storočia, ochránili. A Ukrajina nemá také prostriedky, ktoré by to zabezpečili. Je to chudobná krajina. Musíme im v tom pomôcť.

Ako vojnu na Ukrajine vnímate vy, človek, ktorý cez Post Bellum rozprával príbehy minulých konfliktov? Máte strach? 

Strach mám stále. Mám problém sama so sebou, ako vnímať ten konflikt v odkaze, ktorý Post Bellum robí. Som jeho súčasťou sedem rokov, naša denno-denná činnosť bola o rozprávaní príbehov dvadsiateho storočia. Ľuďom sme rozprávali, čo sa dialo počas vojny, počas nedemokratických režimov. A to s cieľom, aby sa niečo podobné nezopakovalo. A zrazu sa niečo identické deje tak nesmierne blízko. Je to šialené.

Sandra Polovková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Čo je súčasťou ochrannej výbavy človeka v boji?

Ak si predstavíme človeka, ktorý sa zrazu stal vojakom, to základné vybavenie je nepriestrelná vesta a prilba. Potom obuv, ktorá dokáže ochrániť aj v najhorších podmienkach. Základný vojenský balíček obsahuje aj lekárničku, už nie s obyčajným obväzom, sú tam už ochrannejšie materiály. Ďalej sú to vojenské taktické batohy, vojenská strava, ktorá je odlišná od bežnej humanitárnej pomoci.

Celú pomoc Ukrajine v oblasti zásobovania ochrannými prostriedkami začalo české Post Bellum. Kedy ste sa k nim pripojili?

Oni začali riešiť požiadavky o pomoc z Ukrajiny už pár hodín pred vypuknutím konfliktu. Kupovali ochranný a špeciálny zdravotnícky materiál. A ocitli sa po pár dňoch v situácii, keď pochopili, že začali vykupovať všetok dostupný materiál v Česku. Poprosili nás, aby sme im pomohli hľadať potrebné veci na Slovensku.

Od koho na Ukrajine prišla požiadavka na pomoc pár hodín pred tým, než sme sa dozvedeli, že začala vojna?

Na Ukrajine začalo v roku 2020 fungovať Post Bellum vo veľmi malej podobe. České Post Bellum ako zakladajúca organizácia bolo v kontakte s nimi a aj s ďalšími neziskovými organizáciami. Ľudia z Ukrajiny avizovali, že sa napätie stupňuje a že môže dôjsť k napadnutiu, teda vlastne k rozširovaniu napadnutia, keďže pred ôsmimi rokmi Ukrajina už napadnutá bola.

Z čoho sa nákupy od prvého momentu platia?

V Česku okamžite začali aj finančnú zbierku, reagovali veľmi promptne. Aj keď nič také nikdy v živote nerobili. Vyzbierali štyri milióny eur od jednotlivcov aj firiem. Všetok dopyt a logistiku riešili najprv cez neziskovú organizáciu na Ukrajine. Keď nás oslovili po piatich dňoch, odovzdali nám aj celé know-how. Zatiaľ nám refundovali prvé nákupy v hodnote dvestotisíc eur. Sme malá organizácia s malým rozpočtom. Dnes už získané peniaze začínajú pomaly dochádzať, preto sa obraciame aj na slovenskú verejnosť a firmy s prosbou o podporu. Každý dar dnes pomáha tam, kde je to najviac potrebné – ochraňuje ľudí priamo na mieste bojov.

Teraz už komunikujete a dodávate prilby a vesty cez ukrajinské ambasády. 

Logistika a nápor na hranice, ktorý sa každým dňom stupňuje, veľa vecí komplikovali. Tak začali Česi komunikovať s ukrajinskou ambasádou. My fungujeme rovnako. Uľahčuje to logistiku, celý materiál sa dostáva do konvojov, ktoré môžu prechádzať cez hranice v inom režime. Cez ambasádu sa stále, aj niekoľkokrát denne, aktualizujú požiadavky priamo z ukrajinskej strany.

Prosia vás o pomoc s ochrannými prostriedkami aj jednotlivci?

Denne nám prichádza niekoľko prosieb od konkrétnych ľudí, napríklad zo Slovenska, ktorí majú známych na Ukrajine, aby sme im zabezpečili ochranný materiál, vesty a prilby. To by však bolo veľmi neefektívne. Snažíme sa robiť veľké nákupy, vykupujeme všetko, čo je k dispozícii.

Čo najviac na Ukrajine potrebujú?

Najväčšia požiadavka je na nepriestrelné vesty a prilby. A to je úplne nedostatkový tovar.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie