Denník N

Poľsko sa po víkende zmení, môže narušiť rovnováhu v regióne

Ponuka je široká, výsledok neistý. Foto – TASR/AP
Ponuka je široká, výsledok neistý. Foto – TASR/AP

Poľské parlamentné voľby by si mal v nedeľu naladiť s istými obavami každý Stredoeurópan.

Poľsko, na prvý pohľad najviac sebaistý a cieľavedomý hráč v strednej Európe, sa na jar tohto roka akoby dostalo do rozpakov zo svojej vlastnej stability.

Bolo to tesne pred prezidentskými voľbami a väčšinový Poliak odvtedy zúfalo hľadá rýchlejšie a revolučnejšie spôsoby, ako splniť svoje sny o prosperite a spravodlivej spoločnosti. Najzaujímavejšou otázkou však nie je to, ako ich vnútropolitický zmätok a novovznikajúce strany ovplyvnia mocenský boj vo Varšave, ale ako nová administratíva ovplyvní dianie v okolitých krajinách a prípadne v Európe.

Perspektív vývoja je niekoľko.

Predvídateľné obavy

Ak vládu v najväčšej krajine V4 prevezmú konzervatívci Jaroslava Kaczyňského, zrejme rýchlo splynú s antiutečeneckým populizmom Orbána, Fica a Zemana.

Znamenalo by to, že Vyšehrad sa zmení na súdržnú platformu proti Merkelovej tlaku. Nádej na efektívne vyriešenie aktuálnej krízy na spoločnej európskej pôde sa tak môže oddialiť viac ako kedykoľvek predtým. V predvolebnej kampani výrazne stavili na stredoeurópske fóbie a medzi Poliakmi ich úspešne živia.

Keď dnešná poľská vláda súhlasila v septembri s kvótou 7-tisíc utečencov, Kaczyňského kandidátka na premiéra Beata Szydło hovorila v médiách o zrade Vyšehradu a Slovákov. Žiadni utečenci sa pritom do Poľska nehrnú a odborníci silne pochybujú, že sa vôbec nájde tisícka tých, ktorí budú ochotní žiť u chudobnejšieho nemeckého suseda.

No v dlhodobom meradle môžu byť ešte väčším rizikom antinemecké a antiruské sentimenty, ktoré Kaczyňského strana Právo a spravodlivosť (PiS) dokonale stelesňuje.

Ich tradične agresívna rétorika voči Nemecku by dokázala rýchlo oslabiť silnú pozíciu poľskej diplomacie v Európe, ťažko budovanú terajšou vládou. Na druhej strane, zvyšovanie napätia voči Rusku prináša úplne iné bezpečnostné riziká pre celú východnú Európu.

Hoci Kaczyňským nastrčená tieňová vláda prezentuje pred voľbami prívetivú a pragmatickú tvár, túto hru nikdy nevydržali príliš dlho.

V strane má niekoľko vplyvných šialencov, ktorí sa vôbec netaja tým, že sú pripravení vyhrotiť vzťahy s Ruskom na maximum. PiS má šancu na utvorenie vlády vďaka kvalitnej, konzistentnej kampani a dôkladnej cenzúre svojich vlastných radikálov, ktorí by mohli svojimi názormi pokaziť precízne budovaný imidž modernej a (relatívne) tolerantnej pravice.

Po voľbách im môže pomôcť koalícia s novou, otvorene nacionalistickou formáciou speváka Pavla Kukiza a menšími stranami, pokiaľ sa tieto strany dostanú do parlamentu.

Nepredvídateľná nádej

Druhou a najpravdepodobnejšou možnosťou je široký front stredopravých strán a ľavice, ktorý dnes spája jedine odpor proti prvej spomenutej alternatíve.

Sformovala by ho zrejme vládnuca Občianska platforma (PO). Strana je však len slabým odvarom čias svojho niekdajšieho šéfa Donalda Tuska. Tento scenár ponúka perspektívu, že náš severný sused si na najbližšie roky zachová proeurópsky kurz a zahraničnopolitický pragmatizmus.

Možno však pochybovať, či si Poľsko udrží status lídra regiónu dôsledne presadzujúceho svoje (i naše) kľúčové záujmy ako spoločná politika voči východným susedom a Rusku, ako aj energetická únia.

Zahraničnopolitická agenda Poľska sa zdá byť čoraz viac pohrúžená vo vlastnej vnútornej nestabilite a po voľbách sa to môže ešte zhoršiť. Časy hyperaktívnej diplomacie v tandeme Sikorski – Tusk sú takmer určite minulosťou. Svoje polienko do ohňa pridáva i mladý a neskúsený prezident, ktorý je Kaczyňského blízkym človekom a témy svojich zahraničných ciest zatiaľ neváha oslabovať útokmi na politických rivalov doma.

Čerstvá krv ľavice

Rozhodujúcou silou pri ďalšom smerovaní Poľska však môže byť zaujímavé kvasenie naľavo.

Silný blok Zjednotená ľavica združuje sociálnu demokraciu, postkomunistov i liberálov a hoci má šancu stať sa treťou najsilnejšou politickou silou, najväčšou otázkou je, ako rýchlo si títo tradiční rivali skočia do hrdiel po voľbách, aby ešte pridali na zmätku a neprehľadnosti. Doteraz sa im darilo takýto scenár celkom úspešne napĺňať.

O najväčšie povolebné prekvapenie sa môže navyše postarať krajná ľavica tak, ako to urobila počas jarných prezidentských volieb krajná pravica.

Strana Spolu je silne decentralizovaným projektom ľavicovej mládeže. Doteraz bola takmer neznáma, no vďaka niekoľkým televíznym diskusiám je najväčším predvolebným objavom. Postaral sa o to ich varšavský kandidát Adrián Sandberg, vysokoškolský pedagóg a programátor, ktorý istý čas žil v emigrácii v Škandinávii, tak ako tisíce Poliakov.

Na pozadí establišmentových politikov vyzerá ako nečakane svieža krv a práve po nej evidentne túži nerozhodnutý poľský volič.

Mladí poľskí ľavičiari sú za vysoké dane pre bohatých či komunálne byty pre mladých a otvorene sa hlásia k spoločnému európskemu projektu. Ich predpokladané dobré volebné výsledky (čokoľvek medzi 5 až 20 percentami hlasov) však zrejme len prehĺbia nestabilitu politickej scény.

Priepasť medzi umiernenou pravicou a revolučnými socialistami veští pre konzervatívne Poľsko len nové konflikty a delenie strán.

Status quo

To všetko len ukazuje, že bipolárna architektúra poľskej scény sa po nedeli môže stať minulosťou. Nikto nevie, čo presne to bude znamenať.

Obe hlavné strany, PO i PiS, sa v posledných rokoch sústreďovali na vzájomnú rivalitu. Najmä vládnuca PO akoby stratila akúkoľvek vôňu i chuť, pretože sa zo strachu o voliča drží mainstreamu a pre výrazne polarizovanú spoločnosť paradoxne neponúka nič naľavo ani napravo.

Preto je úplne poslednou a takmer nereálnou možnosťou zachovanie dnešného statusu quo, v ktorom si vládnuca a umiernená Občianska platforma ponechá určujúce slovo.

V to už neverí v Poľsku nikto a očividne najmenej jej vlastní členovia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Tusk

Svet

Teraz najčítanejšie