Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: Šiestak v moskovskej škole oponoval učiteľke, že o Ukrajine nehovorí pravdu. Prišli si poňho domov policajti

Zatýkanie protivojnového demonštranta v Petrohrade. Foto - TASR/AP
Zatýkanie protivojnového demonštranta v Petrohrade. Foto – TASR/AP

Búchali na dvere, a keď neotváral, vypli rodine elektrinu. Ruská spoločnosť nechce o vojne počuť a ruská televízia jej dožičí ilúziu, že sa nič nedeje.

Kirill má 12 rokov a chodí do šiestej triedy v Moskve. Jeho príbuzní žijú na Ukrajine, a vojnu preto znáša ťažko. O jeho zážitku napísala reportáž Novaja Gazeta. Učiteľka podľa osnovy nadiktovanej ministerstvom školstva žiakom hovorila, že na Ukrajine nie je vojna, ale „špeciálna operácia“ a že musí byť úspešná, lebo inak bude ukrajinská agresia pokračovať.

Rozprávala im o ukrajinskom nacizme a že tam učia malé deti od prvej triedy, že Ukrajina je superveľmoc. Kirill sa prihlásil a povedal, že má na Ukrajine veľa kamarátov a vie, že nič také sa v škole neučia. Po hodine vyšiel na chodbu a zakričal „Sláva Ukrajine“. Zopár spolužiakov sa pridalo.

Ešte v ten deň zavolala Kirillovej matke Natálii neznáma žena, aby išla na políciu, lebo tá sa s ňou chce rozprávať o Kirillovi. Natália položila telefón.

Na druhý deň jej zavolala učiteľka, aby sa prišla do školy porozprávať. Natália priniesla do školy svoje vyhlásenie, že Kirilla berie domov. Keď so synom odchádzali zo školy, videli skupinu policajtov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie