Denník N

Prestaňme financovať ruskú vojnu na Ukrajine

Foto - TASR
Foto – TASR

Autor je predsedom strany Maďarské fórum

Ruská agresia na Ukrajine je čoraz obludnejšia. Na Putinov príkaz sa ostreľujú jadrové elektrárne, obytné štvrte plné civilistov, strieľa sa aj na školy, škôlky či nemocnice. Smutné je, že ešte aj dnes sa nájdu politici, ktorí majú problém veci pomenovať pravým menom. Boja sa povedať, že Rusko je agresor.

Vojna na našich východných hraniciach si nevyberá. Obete sú z radov civilistov, sú medzi nimi aj deti. Z Ukrajiny pred vojnou zatiaľ utieklo 1,5 milióna obyvateľov a každou hodinou ich počet stúpa. Len na územie Slovenska ich prišlo už vyše stotisíc.

Vidíme, že prijaté sankcie sú síce silné, ale nepostačujúce. Nestačí súcitiť s utečencami a verbálne ich podporovať. Treba urobiť všetko pre to, aby sa vojna skončila v čo možno najskoršom čase. Musí byť v našom elementárnom záujme, aby Rusko nebolo priamo naším susedom.

Materiálna a finančná pomoc Ukrajine pomáha a rovnako pomáhajú sankcie prijaté voči Putinovmu režimu. Zatiaľ však nedokázali zastaviť krviprelievanie. Je čas, aby sme prestali byť alibistickí. Musíme začať byť ešte solidárnejší. Vypnutie iba časti ruských bánk z medzinárodného platobného systému nestačí. Banky, cez ktoré Rusko prijíma platby za plyn a ropu, vypnuté nie sú. A práve cez tie nevypnuté tečú peniaze zo Slovenska a z Európy do Ruska. Putin de facto z našich peňazí financuje vojnu na Ukrajine. Je mi jasné, že hoc i len dočasné pozastavenie platieb bude znamenať okamžité zastavenie dodávok na územie EÚ. Určite by sme to pocítili na našom pohodlí, ale toto musí byť o skutočnej solidarite. Ak toto môže prinútiť Rusov zastaviť krviprelievania na Ukrajine, tak nemôžme byť alibistickí.

Navyše nás minister hospodárstva ubezpečuje, že máme dostatok plynu pre firmy a domácnosti do konca vykurovacej sezóny. Existuje i možnosť reverzného dovozu plynu z iných krajín EÚ. V prípade ropy je tu prepojenie na ropovod Adria (z Chorvátska), prostredníctvom ktorého je možné zásobovať slovenskú rafinériu.

Skôr či neskôr budeme aj tak musieť znížiť našu závislosť od ruských surovín, a ak to pomôže zastaviť vojnu, tak by sme to mali urobiť radšej skôr. Prestaňme (mám na mysli celú EÚ) financovať Putinovu vojnu na Ukrajine, a to hneď.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie