Denník N

Čo oficiálne video prezradilo o ruskom letectve – chválilo sa zostreleným lietadlom a hlúpymi bombami

Su-34 zostrelený 8. marca nad Charkovom. Foto - TASR/AP
Su-34 zostrelený 8. marca nad Charkovom. Foto – TASR/AP

Príbeh zničeného Su-34 odhaľuje možné slabiny ruského letectva.

Jedným z najväčších prekvapení vojny na Ukrajine je výkon ruského letectva. To napriek opakovaným vyhláseniam ruských médií o opaku stále nemá jasnú nadvládu vo vzduchu, Ukrajinci každý deň zostreľujú Rusom ďalšie a ďalšie vrtuľníky a lietadlá.

Analytici si nepresvedčivé pôsobenie všimli a jedným z vysvetlení je teória, že kým západné letectvá nad bojiskom operujú vo výrazne väčších počtoch, vďaka čomu ho ovládnu, Rusi lietajú v dvojiciach, maximálne vo štvoriciach tak, ako si na to zvykli nad Sýriou a ako to trénujú doma.

Experti poukazujú aj na nedostatky vo výcviku. Putin síce na papieri buduje moderné a relatívne početné letectvo, ale jeho piloti v porovnaní s pilotmi NATO ročne nalietajú približne o polovicu hodín menej. Rusku chýbajú aj moderné trenažéry, ktoré sú pri výcviku na Západe štandardom.

Jedným z najmodernejších lietadiel vo výzbroji ruského letectva je stíhací bombardér Su-34. Ide o dvojmiestne lietadlo, ktorého primárnym účelom je ničiť ciele na nepriateľskom území. Ruská propaganda aj tento typ lietadla dlhodobo oslavovala. Nad Ukrajinou ich už však štyri preukázateľne zostrelili.

Ukrajina tvrdí, že Rusom celkovo zničila už 49 lietadiel, nezávisle overených a fotograficky potvrdených je zatiaľ 11.

Príbeh stroja „červená 24“ (v ruskom letectve sú jednotlivé kusy označované farebnými dvojčíslami, aby sa dali rozlíšiť) je pozoruhodný z dvoch príčin.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie