Denník N

Všetky rozhodnutia v Rusku pochádzajú od Putina. Lenže Putin, to nie je len jeden človek

Socha, ktorá sa objavila v nemeckom Kolíne na pochode proti vojne na Ukrajine. Foto - TASR/AP
Socha, ktorá sa objavila v nemeckom Kolíne na pochode proti vojne na Ukrajine. Foto – TASR/AP

Zaujímavý pohľad na ruskú politiku 21. storočia ponúka kniha Michaila Zygara Všetci mocní Kremľa, ktorá vyšla aj v slovenčine.

Rusko od roku 2000, to znamená Rusko pod vedením Vladimira Putina. Prvých pätnásť rokov tohto obdobia dôkladne zmapoval ruský novinár Michail Zygar cez dokumenty a osobné rozhovory s vplyvnými ľuďmi pohybujúcimi sa v blízkosti Putina. Vznikla z toho kniha Všetci mocní Kremľa.

Zygar je ročník 1981, ako reportér denníka Kommersant sa venoval vojnám v Iraku a Libanone, bol zakladateľom a do roku 2015 šéfredaktorom nezávislej online televízie Dožď. Vyšiel mu súbor esejí Vojna v mýtoch (2007) a bol spoluautorom investigatívnej knihy Gazprom. Nová ruská zbraň (2008). 

Všetci mocní Kremľa (2015) sú jeho najznámejším dielom. V tejto knihe objasňuje premenu pôvodne prozápadne naladeného vládcu na autokrata. Najzaujímavejšia nie je jeho portrétom, ale spôsobom, akým približuje fungovanie moci v súčasnom Rusku.

„Je bežné myslieť si, že všetky rozhodnutia v Rusku robí iba jeden človek – Vladimir Putin. Je to však pravda len čiastočne. Všetky rozhodnutia skutočne pochádzajú od Putina, lenže Putin, to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie