Denník N

Sú neefektívni a navzájom si prekážajú. Prečo sa Rusom stále nedarí dobyť Ukrajinu

Ukrajinský vojak s protitankovou strelou NLAW. Foto - TASR/AP
Ukrajinský vojak s protitankovou strelou NLAW. Foto – TASR/AP

Ľudstvo vo svojich dejinách preukázalo neobyčajnú vynaliezavosť pri spôsoboch, ako sa vzájomne zabíjať. O tom, aké zbrane boli použité počas ruskej agresie, už médiá informovali. Pokúsili sme sa však opísať, akú úlohu majú na bojisku a akou veľkou ranou je, ak o ne armády prídu.

Ak si pri záberoch z Ukrajiny hovoríte, akí efektívni dokážu byť ľudia vo vzájomnom vraždení, zrejme vás neupokojí fakt, že niektoré druhy lemurov sa vzájomne zabíjajú až trinásťkrát častejšie.

Bezohľadná ruská invázia náskok lemurov v tejto pochybnej disciplíne znižuje. Pretrvávajú navyše obavy, že to najhoršie – masívne útoky na brániace sa ukrajinské mestá – ešte len príde.

Médiá a sociálne siete už niekoľko dní plnia informácie, aké typy vojenskej techniky sú kde nasadené, ako postupujú či ustupujú alebo boli zničené. V tomto texte sa pokúšame poskytnúť pre také správy kontext – teda vysvetliť, aký má ktorá vojenská technika účel, aká je vzácna či bežná a aký veľký dosah môže mať jej prípadná strata.

Vojaci a znalci vojnového umenia v tomto texte zrejme nenájdu veľa noviniek, ale skôr odstavce, v ktorých dokonalosť a hĺbka nutne ustupujú jednoduchosti a prehľadnosti. Je to zámer, nemohli sme sa pokúšať o oboje, pretože potom by dobre nedopadlo ani jedno.

Ekonomika sily

Prečo Rusko napriek zjavnej početnej prevahe v ťažkých zbraniach postupuje na Ukrajine len veľmi pomaly, pričom profesor vojnových štúdií Lawrence Freedman dokonca hovorí o rozklade prinajmenšom časti útočiacej ruskej armády? Jednou z odpovedí je, že žiadna zbraň sa nehodí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie