Denník N

Tie tváre zúfalo volajú o pomoc

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prosia o uznanie, o právo na ľudskú existenciu.

Autor je publicista

Filozof Emmanuel Lévinas by dnes povedal, že milióny ľudí na Ukrajine vojna vytrhla z ich každodenného života a ocitli sa v role, v ktorej sa nespoznávajú. Ich tváre k nám hovoria.

„Tvár je živá prítomnosť, je výraz. Tvár hovorí,“ napísal Lévinas v knihe Etika a nekonečno. My dnes vidíme, že tváre zúfalých ľudí, trpiacich a plačúcich, tie na fotografiách a v reportážach i tváre prichádzajúcich utečencov nielen hovoria, ale v skutku kričia, volajú. Zjavujú krutý údel, bolesť a utrpenie. Zrkadlia zúfalú prosbu o pomoc.

Tváre, ktoré sa nám takto prihovárajú, sú manifestáciou par excellence. Vstupujú do našej existencie. Neokliešťujú našu slobodu, ale zakladajú jej zodpovednosť. Prelamujú hradby nášho pohodlia, konzumu a individualizmu. Empatia a vnímanie núdze, strachu a bolesti týchto ľudí vytvára našu blízkosť s nimi.

Povedané francúzskym filozofom, každá táto tvár „je obnažená“, bezbranná. Zjavuje nám živú prítomnosť. Je bránou k príbehu a k vytrhnutej existencii. Prihovára sa nášmu svedomiu. Odhaľuje niečo viac, niečo, čo je „za“. Vyzýva k odpovedi a zodpovednosti.

Tieto tváre prosia o uznanie, o právo na ľudskú existenciu. Ako v časoch, o ktorých sme si mysleli, že sa už nikdy nemôžu vrátiť späť. Neverili sme, že niečo také sa ešte vôbec môže stať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie