Denník N

Už nechceli byť terčom výsmechu ako pri Volkovi. Nečakajte však provlhovský výstrel, hovorí štátny tajomník pre šport Husár

Ivan Husár. Foto N - Vladimír Šimíček
Ivan Husár. Foto N – Vladimír Šimíček

[Podcast Športovec: AppleSpotifyDeezerRSS]

Ministerstvo školstva každoročne prerozdeľuje päť miliónov eur na podporu najlepších športovcov cez Team Slovakia, v minulosti známy pod menom Top tím.

Podľa nových pravidiel už bude mať nárok na podporu napríklad aj Filip Polášek, ktorý doteraz sitom prepadával, zatiaľ čo desaťtisíce eur išli reprezentantom v psích záprahoch.

O nových pravidlách rozpráva Ivan Husár (SaS), štátny tajomník pre šport v podcaste Športovec, ktorý redaktori Denníka N pripravujú v spolupráci s rádiom Expres.

V rozhovore rozpráva aj o tom:

  • ako ho sklamal postoj Dunajskej Stredy a Slovana po Putinovej agresii na Ukrajine;
  • aké rozdiely vidí medzi Jánom Kováčikom a Miroslavom Šatanom či
  • aký má vzťah s Jánom Riapošom, keďže upozorňoval na jeho čachre-machle.

Minulý týždeň ste povedali, že z Teamu Slovakia ste chceli odstrániť isté veci, ktoré boli terčom irónie a výsmechu. O čo šlo?

Bolo to personifikované vo dvoch športovcoch – prvým bol špičkový tenista Filip Polášek, ktorý minulý rok vyhral grandslam v Austrálii a dlhodobo patrí medzi úspešných hráčov štvorhry. Úsmevný dôvod [prečo nemal nárok na podporu z Teamu Slovakia] bol, že väčšinou hrá s Neslovákom. Ak by mal možnosť hrať s kvalitným slovenským hráčom, hral by s ním, ale on chce byť vo štvorhre najlepším, čo sa mu aj podarilo – vyhral grandslam. Chceli sme poukázať, že sa v rebríčku pohyboval medzi 8. a 12. miestom, preto je pre mňa toptímový (starý názov Teamu Slovakia – pozn. red.) športovec. A úsmevné bolo, že ním nie je, ak hrá s Chorvátom.

Druhým takýmto športovcom bol Jano Volko, pre ktorého je ťažké sústo dostať sa do semifinále na majstrovstvách sveta alebo olympiáde v konkurencii šprintérov čiernej pleti. V hale mu to však celkom sedí a mal v nej výborné výsledky, no nie v olympijskej disciplíne (čo bol nárok na zaradenie do Teamu Slovakia – pozn. red.). Celkovo vyvolávalo úsmev aj to, že sme neuznávali ani štvorstovku v hale, lebo, citujem, ako mi to povedali, „sú to dve kolečká“. On síce bol členom Teamu Slovakia, ale nie na základe úspechov na seniorských majstrovstvách Európy, ktoré aj vyhral, ale na základe výsledku z olympijských hier mládeže. Túto súťaž po debate so zväzmi už ponovom v kritériách neakceptujeme.

A akým spôsobom sa tam teraz dostali?

Trošku inak sme nastavili vzorce v tabuľkách a k jednotlivým športom a disciplínam sme priradili iné bodové hodnotenia. Vyšlo z toho nové poňatie Top teamu (ponovom Teamu Slovakia – pozn. red.)

Čo je vlastne Team Slovakia a koľko peňazí doň ide?

Súčasné znenie zákona hovorí, že doň ide minimálne päť miliónov eur [ročne], ktoré sa prerozdeľujú medzi jeho členov.

Terčom irónie a výsmechu bolo napríklad aj to, že reprezentanti v rybolove či psích záprahoch dostali viac ako Peter Sagan, lebo on sa práve v tých rokoch nestal majstrom sveta. To tam stále je?

Doterajšie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie