Denník N

Ruským nezávislým novinárom zostal YouTube a newslettre. Tí, čo zostali, môžu byť obvinení z vlastizrady

Dva titulky nezávislých ruských novín Novaja gazeta od vypuknutia vojny. Zdroj - Facebook
Dva titulky nezávislých ruských novín Novaja gazeta od vypuknutia vojny. Zdroj – Facebook

Rusko je na pokraji občianskej vojny, myslí si zástupca šéfredaktora novín Novaja gazeta Kirill Martynov. V spoločnosti cítiť priveľa nenávisti a nedôvery.

Pred pár mesiacmi zakladateľka a šéfredaktorka jedného z posledných ruských nezávislých médií Meduza Galina Timčenková vo svojom prejave na pôde Medzinárodného tlačového inštitútu povedala, že Putin vedie „vojnu proti nezávislej žurnalistike a slobode prejavu“.

Reagovala na zákon, ktorý Kremľu umožňuje označiť nevyhovujúce médiá za zahraničných agentov.

„Vtedy som rozmýšľala nad tým, že keby som ja bola Putin, čo by som prenasledovaním médií chcela dosiahnuť?“ spomína po takmer roku. „A odpovedala som si: ak by som pripravovala skutočnú vojnu, najprv by som umlčala všetky nezávislé hlasy.“

„Bohužiaľ, mala som pravdu,“ dodala. Je desiateho marca 2022 a Putinova krvavá vojna na Ukrajine sa ťahá už presne dva týždne.

Okrem ukrajinskej armády sa cieľom Putinovej agresie stali aj civilisti, školy, škôlky, nemocnice či humanitárne koridory. Ale taktiež aj zvyšní nezávislí novinári a médiá, ktoré v Rusku ešte stále sú, hoci im dochádza posledná energia.

Čoraz nemožnejšie

Ruská novinárka Galina Timčenková žije v Rige.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie