Denník N

Čo už len môže byť perfídnejšie ako útok na pôrodnicu?

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Ak sa bombarduje nemocnica, kde ženy čakajú na pôrod, práve rodia alebo sa zotavujú po pôrode, ide o najhrubšie barbarstvo.

Aj inak bezohľadný a cynický ruský minister zahraničia Sergej Lavrov pochopil, že bombardovaním pôrodnice v ukrajinskom Mariupole Rusko porušilo isté tabu, a musel rýchlo vyrukovať s „vysvetlením“, že pôrodnica už bola evakuovaná a spravili si z nej základňu ultrapravicoví bojovníci.

Čo na tom, že celý svet videl fotografie žien vo vysokom štádiu tehotenstva, ako odchádzajú so zranenými tvárami z poškodenej nemocnice alebo ich vynášajú na nosidlách. Podľa Lavrova tí, čo o tom hovorili a odsudzovali to, len „hystericky jačali“.

Lavrov nie je taký nepríčetný, aby nevedel, že poukazovanie na jednoznačný vojnový zločin nie je žiadne jačanie, ale skôr ďalší dôkaz, že Putin sa odtrhol z reťaze a púšťa svoje hlúpe bomby, kde sa mu zachce. Ničí, zastrašuje a šokuje svojou krutosťou.

Presne preto sa nevyhýba ani takým citlivým objektom, ako sú pôrodnice či detské nemocnice. Fond OSN pre populáciu tvrdí, že mariupolská pôrodnica je treťou zničenou v tejto vojne, ďalšie sú v Žytomyre a na predmestí Charkova.

Je to jeho odkaz Ukrajincom, že na to, aby ich dostal na kolená, nebude váhať útočiť ani na tehotné ženy, ani na novorodencov, že ich nechá kričať od bolesti. Nie hystericky jačať, naozaj kričať z ich najhlbšieho vnútra. A je to aj odkaz Západu, aby ani nerátal s tým, že má aké-také hranice a stud.

Kremeľ takto signalizuje, že nemá žiadne zábrany, že nemá rešpekt pred ničím a že v jeho vojne neplatia žiadne pravidlá. Ani medzinárodné právo, ani nepísané dohody.

Ak by sa aj pripustila možnosť, že pôrodnicu trafili omylom, padá na Putina a jeho generalitu zodpovednosť za výber zbraní, ktoré na Ukrajine používajú a ktorých možnosti poznajú. Oni sa ani len nesnažia predstierať, že im ide o „chirurgicky presné útoky na vybrané objekty“, hoci ani tie celkom nezaručia civilné straty hlavne v husto osídlených územiach.

Normalizácia útokov na nemocnice

Cielené útoky na zdravotnícke zariadenia sú čoraz častejšie súčasťou vojen, hoci nemocnice či lekári by mali mať na základe medzinárodného práva neutrálny status. Dochádza aj k útokom vinou technickej chyby či ľudského zlyhania a nie vždy, či skôr temer nikdy nepríde ospravedlnenie, riadne vyšetrenie a kompenzovanie strát. Videli sme to v Afganistane, v Pásme Gazy, Jemene, Sýrii, Čečensku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Životy žien

Komentáre

Teraz najčítanejšie