Denník N

Je to ich sused, no ignorujú ho. Ruský Kaliningrad Poliakov nikdy nelákal, teraz prerušujú všetky väzby

Katedrála v Kaliningrade. Veľa Poliakov sem nechodilo ani pred vojnou na Ukrajine, aj keď to majú blízko. Foto - Flickr/Vitaly Volkov
Katedrála v Kaliningrade. Veľa Poliakov sem nechodilo ani pred vojnou na Ukrajine, aj keď to majú blízko. Foto – Flickr/Vitaly Volkov

Poľské mestá na severe prerušujú akúkoľvek spoluprácu s Kaliningradskou oblasťou.

Gdansk, Gdyňa, Elbląg, Olsztyn a mnohé ďalšie mestá na severe Poľska prerušili spoluprácu s Kaliningradom a ďalšími mestami Kaliningradskej oblasti a Gdansk navyše vyhostil Ruské kultúrne centrum. Spoluprácu s Ruskom prerušil aj námorný prístav v Elblągu, ktorý doteraz slúžil poľsko-ruskému obchodu.

Rusko má pozastavené členstvo aj v Rade pobaltských štátov a euroregiónu Balt, spoluprácu s Kaliningradom rušia aj univerzity v Trojmestí a Olsztyne.

Video: Lavrov: Neplánujeme napadnúť iné krajiny a nenapadli sme ani Ukrajinu (autorka: Martina Koník)

Ruská invázia na Ukrajinu v priebehu niekoľkých dní ukončila pokusy, ktoré trvali od 90. rokov 20. storočia, o nájdenie určitej formy integrácie Kaliningradskej oblasti s Európou a o budovanie rôznych foriem cezhraničnej spolupráce, ako aj poľsko-ruských priateľstiev. Tento experiment však nikdy nebol úspešný. Kaliningradská oblasť bola ešte pred ruskou agresiou pre Poliakov cudzím výtvorom, bežní ľudia tam nechodili na výlety, ani keď tam bola bezvízová zóna.

Čierna diera na mape Európy

Slováci patria medzi najproruskejšie národy v Európe, aj po ruskej agresii mnohí ospravedlňujú Putina a idealizujú Rusko. Zároveň medzi slovenskými rusofilmi len ťažko nájdeme tých, ktorí boli aspoň raz v Rusku a majú reálny obraz o tom, aké Rusko v skutočnosti je.

Z tohto dôvodu je poľutovaniahodné, že prorusky naladení kotlebovci a ďalší Putinovi priaznivci neboli vyslaní na cesty do Kaliningradskej oblasti, ktorá je jedným z najrozvinutejších regiónov Ruska. Uvideli by reálne Rusko, ktoré pôsobí skutočne depresívne.

Centrum Kaliningradu nevyzerá zle, no

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie