Denník N

Otázky a odpovede po 14 dňoch vojny: O koľko techniky už Rusi prišli? Môže sa Ukrajina vojensky ubrániť?

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ruská vojna proti Ukrajine pokračuje už tretí týždeň. Nevyprovokovaná agresia je najväčšou zmenou svetového bezpečnostného prostredia prinajmenšom od 11. septembra 2001. Český Deník N pripravil zhrnutie doterajších štrnástich dní.

Video: Lavrov: Neplánujeme napadnúť iné krajiny a nenapadli sme ani Ukrajinu (autorka: Martina Koník)

Aký úspešný alebo neúspešný je ruský útok?

Ruský útok je oveľa menej úspešný, než ako bol zamýšľaný. Západ na začiatku s reakciou čiastočne zaváhal a niektoré prvky nevojenskej odvety nezapojil doteraz, nedá sa však hovoriť o tom, že by bol nejednotný či príliš rozhádaný. Reálne je zjednotený ako málokedy predtým a zaviedol proti Rusku bezprecedentné sankcie (aj keď stále možno pritvrdiť).

Od stredy sa v bezpečnostnej komunite hovorí o tom, že Rusko stratilo už 8 – 10 % nasadenej techniky. Informácie pochádzajú od amerických spravodajcov a nedajú sa celkom overiť, no aj ľudia overujúci počty zničenej techniky aspoň pomocou fotografií dokumentujú ťažké ruské straty. (Napríklad vnútri NATO sa za prah bojaschopnosti jednotiek považujú straty okolo 30 %.)

Na jednej strane je ruská vojnová doktrína iná ako doktrína západná a so stratami počíta – a tak sú ruské sily na Ukrajine stále bojaschopné a nebezpečné. Na druhej strane, ak je správa o desaťpercentných stratách za necelých štrnásť dní pravdivá, je to pre Rusko problém, pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie