Denník N

Premiér sa votrel Charltonovcom do záberu, Besta jeho otázka nezaujímala. Ako sa anglický futbal stal súčasťou popkultúry

George Best v drese Manchestru United. Foto - TASR/AP
George Best v drese Manchestru United. Foto – TASR/AP

Sedemdesiate roky zmenili anglický futbal. Šport, ktorý dovtedy obdivovali najmä muži z robotníckej triedy a sledovali ho vo voľnom čase, sa stal spoločenským fenoménom.

Futbal sa postupne vyvíjal, ale spisovateľ Jon Spurling hovorí práve o sedemdesiatych rokoch ako o dekáde, ktorá pre anglický futbal priniesla revolúciu. Anglicko pritom svetový šampionát vyhralo ešte v roku 1966, a to dokonca doma – no prvý a zatiaľ poslednýkrát v histórii.

Napriek tomu Spurling opisuje sedemdesiate roky ako éru, keď sa futbal dostal „zo stredoveku šesťdesiatych rokov“ a vyvinul sa do „peniazmi poháňanej a slávou naplnenej kombinácie excesu a úspechu“. V novej knihe s názvom Get It On (Get It on je aj názov slávnej piesne kapely T. Rex z roku 1971) prináša najzaujímavejšie príbehy z histórie anglického futbalu sprevádzané rozhovormi s najväčšími dobovými postavami vrátane Georga Besta či Jimmyho Hilla. Podľa neho išlo o prvú „modernú“ futbalovú dekádu.

Pred päťdesiatimi rokmi mali fanúšikovia k svojim hrdinom bližšie ako dnes. Mnohí futbalisti z vtedajšej First Division s priaznivcami cestovali po zápasoch metrom a išli s nimi aj do krčmy. Dnes je medzi fanúšikmi a hráčmi bariéra posilnená majetkovými rozdielmi či luxusnými autami.

So silnejším nástupom televízií, médií a peňazí si hráči vytvorili takmer alternatívny svet. Spurling to vo viacerých častiach svojej knihy naznačuje. Jeho kniha zároveň upozorňuje na to, že sedemdesiate roky boli sprevádzané aj problémami s chuligánmi či rasizmom.

Príbehy zo športového prostredia však dokazujú aj to, ako blízko mal futbal k politickému dianiu. Britskí politici si jeho propagandistickú hodnotu uvedomili najmä po MS 1966.

Vtedajší premiér Harold Wilson bol fanúšikom už od svojho detstva, ale tiež sa rád spájal s úspechom.

Henry Winter v knihe Fifty Years Of Hurt (Päťdesiat rokov bolesti) napísal, že Wilson úzkostlivo sledoval prípravu Anglicka na obhajobu pozície svetového šampióna na ďalších MS 1970 v Mexiku.

Po MS 1966 pred novinármi vyhlásil: „Všimli ste si, že Anglicko vyhráva MS iba vtedy, keď sú pri moci labouristi?“

Premiérova otázka Besta nezaujímala

Wilson prišiel v šesťdesiatych rokoch s koncepciou „New Britain“ (Novej Británie), zameranej na sociálny rozvoj, najmä v oblasti vzdelávania či sociálneho zabezpečenia. Opakoval, že toryovci „zabudli na obyčajného človeka“.

Šport slúžil ako podpora jeho politického programu, spolu s umením a kultúrou. S pomocou futbalu si budoval imidž, rovnako ako fotografiami z dovoleniek na Sicílii či s fajkou v ústach. Snažil sa objavovať aj po boku The Beatles, ktorej členom v roku 1965 pomohol k zisku Radu Britského impéria (MBE). John Lennon svoje štátne vyznamenanie však o štyri roky neskôr vrátil ako protest proti vojne vo Vietname.

Keď sa Anglicko na MS 1966 dostalo do finále, Wilson podľa Spurlinga neúspešne loboval, aby sa dostal ako hosť do polčasového štúdia BBC. Pri oslavách víťazstva zase sedel za vrchstolom pri bankete v Royal Garden Hoteli spolu s hráčmi, zatiaľ čo ich manželky čakali v predsieni.

Jack Charlton, jeden z legendárnych majstrov sveta, v rozhovore so Spurlingom spomínal: „Harold Wilson miloval prekliatu možnosť odfotiť sa viac, ako som ja miloval prekliatu rybačku. Keď sme vyhrali v 66., bol na fotkách so mnou, Bobbym (bratom Bobby Charltonom, legendou Manchestru United – pozn. red.) a našou matkou. Ak mal šancu sa tam votrieť, bol tam, drzý riťolez. Ako predseda vlády chcel, aby ho spájali s úspechom Anglicka. Preňho to bola dobrá propaganda.“

Zatiaľ čo mnohí politici nebrali futbal či Beatles vážne, Wilson si uvedomoval ich silu. Rozprával sa aj s Georgeom Bestom, severoírskym krídelníkom Manchestru United, ktorého prezývali „piaty Beatle“. Wilson mu často posielal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie