Denník N

Môže sa Rusko úplne odpojiť od internetu? Pripravovaný scenár je oveľa horší než ten čínsky

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Ruský internet je už dnes extrémne obmedzený. Čoskoro však môžu prísť zmeny, po ktorých bude dnešok vyzerať ako staré zlaté časy.

Ak si dnes zapne svoj počítač či telefón Rus, ktorý bol dva týždne offline a nesledoval, čo sa deje, svoj niekdajší internet ani nespozná. Sú aj takí, predstavte si napríklad geológa vracajúceho sa z tajgy.

Nedostane sa na Twitter ani Facebook. Nepustí si Netflix. TikTok si stále môže prezerať, ale už nie nahrávať svoje videá. A keď sa bude chcieť dozvedieť, čo sa stalo, zistí, že už neexistujú Telekanal Dožď ani Echo Moskvy, že Novaja Gazeta vyzerá, akoby jej niekto držal pištoľ pri hlave, že sa nenačítajú stránky BBC, Deutsche Welle, Slobodnej Európy či lotyšskej Meduzy, osvedčených informačných zdrojov – ani v ruštine, ani v žiadnom inom jazyku.

Pustí sa teda do pátrania a prejde si svoju zbierku undergroundových telegramových kanálov, ktoré ešte stále fungujú. A dozvie sa, že pokiaľ ide o ruský internet, počas niekoľkých dní môže byť všetko ešte omnoho horšie.

Nové pokyny zhora

Ruský internet sa počas štrnástich dní stal jedným z najobmedzovanejších na svete, pričom predtým bol cenzurovaný pomerne málo. Väčšinu webov a služieb zakázala vláda prostredníctvom organizácie Roskomnadzor, a to buď výslovne ako Facebook a Twitter, alebo na základe zákona, ktorý zaviedol jedno z najtvrdších obmedzení slobody slova v dejinách Ruska, nevynímajúc cársku ríšu a Sovietsky zväz: pätnásť rokov väzenia hrozí iba za to, ak by sa informácie o prebiehajúcej vojne odchýlili od jedinej oficiálnej verzie. To je na úrovni najhoršieho stalinizmu.

Niektoré služby však vypli sami ich západní prevádzkovatelia – buď ako súčasť sankcií, alebo preto, že v súčasnej situácii za ne nemajú ako dostať zaplatené. To je práve prípad Netflixu. V Rusku takisto nefunguje žiadna západná online platobná metóda – nielen platobné karty, ale ani PayPal, Google Pay či Apple Pay. Svoje servery vypli dodávatelia väčšiny online hier, dostupné nie sú ani služby ako Spotify či Dropbox a tento zoznam sa stále rozširuje.

Teraz sa však situácia posúva takpovediac na vyššiu úroveň. Na verejnosť totiž unikli dva vládne dokumenty, ktoré sa zdajú byť pravé a zatiaľ ich nikto nedementoval, čo by sa v opačnom prípade stalo takmer určite. Pri troche čítania medzi riadkami sa dajú chápať ako príprava na izoláciu ruského internetu, teda na jeho odpojenie od sveta.

Je taká vec vôbec možná? Čisto technicky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie