Denník N

Mikulec hovorí o teátre košického primátora, ale v ubytovaní utečencov zlyháva štát

Foto - Petr Lazár
Foto – Petr Lazár

Hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom, kadiaľ na Slovensko prechádzajú dve tretiny všetkých utečencov z Ukrajiny. Zhruba 8-tisíc ľudí denne. Autami aj pešo.

Chceme vedieť, ako funguje systém s ubytovaním a čo štát spraví, keď sa na naše územie dostane matka s dieťaťom, ktorá tu nikoho nepozná, potrebuje ubytovanie a po náročnom úteku si najprv potrebuje zopár dní oddýchnuť a premyslieť si, čo ďalej. O tom, že ubytovanie pre utečencov prebieha na Slovensku živelne a bez systému, sa hovorí už niekoľko dní.

Video: Ukrajinka študuje u nás za pilotku, teraz pomáha na hranici (autorka: Michaela Barcíková)

Začiatok u rytierov

Prvý stánok pri hranici je Maltézska pomoc Slovensko a stojí tam aj prezident tohto občianskeho združenia Július Brichta.

„My sme taká prvá nárazníková zóna, ľudia nám tu iniciatívne nahlasovali ponuky ubytovania alebo dopravy. Bol v tom najprv obrovský chaos. Nemali sme prehľad, kto koho kam berie. Na kolene sme začali tvoriť systém zapisovania – kto odváža, kto poskytuje ubytovanie, kam idú…“

Maltézska pomoc tu postavila prístrešky ako prvá z piatka na sobotu, už dva dni po začiatku vojny. „Máme tu dobrovoľníkov, ktorí chcú pomôcť utečencom. My ich privítame, usmejeme sa, povzbudíme, snažíme sa potlačiť ich slzy, usmerníme, kam môžu ísť, ale zároveň čakáme, aby už do toho vstúpil štát,“ hovorí Július Brichta.

Július Brichta. Foto – Petr Lazár

Ten podľa neho musí zriadiť klasické informačné stredisko, ktoré utečencov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Košice

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie