Denník N

Začínajú záhadne miznúť ľudia, starostu vzali s taškou na hlave. V „oslobodenej“ časti Ukrajiny idú Rusi podľa starého scenára

Demonštrácia v Chersone cez víkend. Foto - twitter
Demonštrácia v Chersone cez víkend. Foto – twitter

Rusko na okupovanom území Ukrajiny postupuje ako na Kryme. Na rozdiel od polostrova ich však v meste Cherson a okolí málokto podporuje.

Ivan Fjodorov je mladý, len 33-ročný starosta ukrajinského mesta Melitopol. Keď sa asi 150-tisícového mesta krátko po začiatku invázie zmocnili ruskí vojaci, Fjodorov im dával jasne najavo, že nie sú vítaní.

Zúčastňoval sa na demonštráciách, Rusov nazýval okupantmi a každý deň sa občanom prihováral cez sociálne siete. Mimochodom, podľa priezviska je možné, že podobne ako mnohí iní v oblasti, aj Fjodorov je etnický Rus.

V piatok podvečer prišla do krízového centra mesta skupina ruských ozbrojených síl. Na videu z námestia v Melitopole vidno, ako odtiaľ berú človeka s taškou na hlave. Podľa ukrajinských zdrojov to bol práve starosta. Odvtedy o ňom nebolo počuť, jeho facebookový účet je vymazaný.

V sobotu ruská agentúra Tass napísala, že prokurátor z Luhanska pripravuje proti Fjodorovovi obvinenia z terorizmu za to, že zbieral peniaze pre Pravý sektor.

Nie je jediný

Fjodorov nie je jediný, kto na ukrajinskom území, ktoré od začiatku invázie obsadila ruská armáda, záhadne zmizol. Novinár z neďalekej Kachovky Oleh Baturin sa mal v sobotu o pol piatej poobede stretnúť so známym na miestnej čerpacej stanici. Odvtedy o ňom nikto nepočul. Miestni len povedali, že v okolí benzínky v tom čase videli ruských vojakov.

Baturin písal pre miestne noviny. Jeho postoj bol jasne proukrajinský. Krátko pred tým, ako ho uniesli, zdieľal na Facebooku status, ktorý hovoril o tom, čo sa Rusko chystá urobiť na okupovaných územiach: plánuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie