Denník N

Ako utečeneckú krízu zvláda roky kritizovaná cudzinecká polícia: tlačenica vo vyhrievaných stanoch, čakať musia aj deti

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Situácia pred cudzineckou políciou v Bratislave sa v posledných dňoch zlepšila – hasiči a Červený kríž rozostavali vyhrievané stany, zvýšil sa aj počet dobrovoľníkov.

„Gól,“ kričí asi šesťročný chlapec a víťazne uteká okolo improvizovanej bránky. Okoloidúci policajt mladému futbalistovi zatlieska.

Je štvrtok krátko po tretej hodine popoludní. Priestor pred budovou cudzineckej polície na Regrútskej ulici v bratislavských Vajnoroch sa zmenil na malé detské ihrisko. Na tráve naokolo sú porozhadzované tenisové rakety aj plastové tatrovky.

Na deti dohliadajú príbuzné, prípadne ich čakajú v dvoch vyhrievaných stanoch. Na oddelení cudzineckej polície si rodiny z Ukrajiny musia vybaviť dočasné útočisko, aby na Slovensku mohli pracovať, študovať či dostať sa k lekárskej starostlivosti.

Pri vybavení dočasného útočiska musia byť aj deti, aby im policajti nasnímali biometrické údaje.

Ešte v stredu bola situácia pred budovou cudzineckej polície omnoho menej prívetivá: rozložený bol len jeden vyhrievaný stan – stan Červeného kríža – a desiatky ľudí museli stáť vonku pred budovou polície a mrzli celé hodiny do skorého rána.

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Pridali stany, je tu aj miesto na oddych

Od štvrtka zaviedli pred bratislavskou cudzineckou políciou nový systém – cudzincov pri príchode zaevidujú a dajú im farebnú pásku na ruku podľa toho, kedy prišli. Naraz volajú dnu napríklad všetkých s ružovou farbou. Ľudia tak nemusia stáť v rade pred budovou, pred dverami sa hromadí len skupina, ktorá bude čoskoro na rade.

„Vyladili sa chyby z posledných dní, policajti takto dokážu identifikovať špekulantov, ktorí by sa chceli predbehnúť, a vrátia ich naspäť,“ hovorí jeden z dobrovoľníkov.

Ale hlavné je, že k jednému vyhrievanému stanu Červeného kríža pribudol ďalší vyhrievaný stan hasičov a pod oba sa zmestí veľká časť čakajúcich. Okrem drevených lavičiek na sedenie je vnútri aj veľký matrac s pár vankúšmi, ak by si niekto potreboval ľahnúť. „Situácia je hrozná, títo ľudia sú však vďační aj za toto,“ hovorí jeden z hasičov.

V ďalšom stánku prebieha registrácia a ešte je tu jeden menší stánok Červeného kríža, z ktorého rozdávajú kávu, čaj aj malé občerstvenie, pristavili sem aj štyri mobilné WC. Pri stane sú aj granuly pre psov aj mačky.

Denník N sa na pracovisko cudzineckej polície bol pozrieť v priebehu štvrtka dvakrát – poobede a potom aj večer.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie