Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Ruská ambasáda šírila lži o útoku na pôrodnicu v Mariupole, Facebook a Twitter ich zmazali

MediaBrífing každý piatok sumarizuje dianie v médiách a na internete. Dnes v ňom okrem iného nájdete:

  • Sociálne siete budú musieť zasiahnuť aj proti oficiálnym ruským účtom a ambasádam.
  • Remišová chystá zákon, ktorý prinúti Facebook riešiť problémy dezinformácií a nenávisti.
  • Zahraničné médiá stiahli svojich ľudí z Ruska.
  • Najúspešnejšie slovenské príspevky o vojne na Facebooku.
Nepravdivý príspevok ruskej ambasády, ktorý Twitter odstránil.

Facebook a Twitter odstránili príspevky ruskej ambasády o bombardovaní pôrodnice v ukrajinskom meste Mariupol, v ktorých tvrdila, že útok bol zinscenovaný. Obe sociálne siete vysvetlili, že ruské veľvyslanectvo v Londýne porušilo pravidlá týkajúce sa nenávistného obsahu a popierania násilných udalostí.

Čo sa stalo:

  • Ruské bomby zničili ukrajinskú pôrodnicu v stredu poobede. Pri útoku zomreli traja ľudia vrátane jedného dieťaťa, najmenej 17 ďalších bolo zranených. Mnohí ďalší ľudia boli podľa dostupných informácií v protileteckom kryte.
  • Moskva tvrdí, že útok zinscenovala Ukrajina, pôrodnica nebola využívaná, no BBC upozornila, že to nie je pravda.
  • Žena na fotografii bola podľa ruskej ambasády v skutočnosti herečka. Argumentom bolo, že je to beauty influencerka, čo pre ruskú propagandu bolo dostatočným dôkazom, že len predstierala obeť bombardovania.
  • Modelka sa volá Marianna Podgurskaja, pochádza z Mariupolu a aj na jej instagramovom účte vidno, že bola v pokročilom štádiu tehotenstva. To, že sa v čase útoku nachádzala v pôrodnici, preto nie je žiadne prekvapenie. V noci zo štvrtka na piatok vraj porodila.
  • Rusi tiež tvrdili, že Marianna hrala dve obete bombardovania. „Pri pohľade na obrázky vo vysokom rozlíšení vidno, že druhá žena nevyzerá vôbec ako beauty blogerka. Sú to dve rozdielne ženy,“ napísala BBC.

Facebook a Twitter ruské príspevky odstránil, no aj napriek tomu sa šíria na internete.

Instagramerka je teraz popri všetkých iných životných problémoch aj terčom online hejterov a trollov.

Rôzne naratívy: Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov povedal, že na pôrodnicu zaútočili zámerne, pretože bola sídlom pravicových jednotiek Azov a ďalších radikálov. Avšak v ten istý deň ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že ich letectvo nevykonávalo „absolútne žiadne“ útoky a že všetko to zinscenovala Ukrajina ako „provokáciu“. Moskva tak vypúšťa rôzne protichodné naratívy, aby bežní ľudia nevedeli, čomu môžu veriť.

Bez zábran: Medzičasom ruské veľvyslanectvo v Bratislave zdieľalo na Facebooku konšpiráciu o tom, že USA sa snažia vyvinúť biologické zbrane schopné „selektívne zasiahnuť rôzne etnické skupiny, najmä Slovanov“. V ďalších príspevkoch ruská ambasáda tvrdila, že Američania chcú šíriť nebezpečné vírusy do Ruska pomocou sťahovavých vtákov.

Sociálne siete sú v situácii, keď už nestačí zablokovať len účty ruských dezinformačných médií RT a Sputnik, ale zasiahnuť bude treba aj proti oficiálnym predstaviteľom Moskvy a ruským ambasádam. Tie totiž nezverejňujú len „iný pohľad“, ale evidentné lži.

Facebook musel v minulosti zablokovať napríklad predstaviteľov mjanmarskej armády, ktorí na platforme šírili nenávisť a spôsobili genocídu Rohingov. Niektoré ruské účty by mali padnúť z obdobných dôvodov.

Ruské oficiálne účty už dnes porušujú pravidlá sociálnych sietí. Otázne len je, kedy sa digitálne platformy odhodlajú proti nim adekvátne zakročiť. Už včera bolo neskoro.


Remišová chystá zákon, ktorý prinúti Facebook riešiť problémy dezinformácií a nenávisti

Foto – TASR

Ministerstvo investícií a informatizácie chystá nový zákon, ktorý má zvýšiť povinnosti veľkých digitálnych platforiem v boji proti dezinformáciám a nenávistným prejavom. „Zakrátko predstavíme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Mediabriefing logoMediaBrífing

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie