Denník N

Kaščák je opäť primárom gynekológie: Nemôžem byť prehnane opatrný

Peter Kaščák pôsobí 21 rokov vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Šesť a pol roka viedol Pôrodnícko-gynekologickú kliniku. Posledné dva roky dostala klinika ocenenie pre najlepšiu pôrodnicu roka podľa hodnotenia analytikov HPI. Foto - TASR
Peter Kaščák pôsobí 21 rokov vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Šesť a pol roka viedol Pôrodnícko-gynekologickú kliniku. Posledné dva roky dostala klinika ocenenie pre najlepšiu pôrodnicu roka podľa hodnotenia analytikov HPI. Foto – TASR

Peter Kaščák získal späť funkciu primára gynekologicko-pôrodníckej kliniky v štátnej nemocnici v Trenčíne v bežnom konkurze. Hovorí, že zvažoval aj odchod zo Slovenska.

Kliniku viedol šesť a pol roka, no riaditeľ nemocnice ho v júli odvolal, lebo nechal skupinu Branislava Jobusa Karpatské Chrbáty bez riadneho nahlásenia nakrútiť na jednej z pôrodných sál klip. Obviňovali ho, že mohol vystaviť pacientky zvýšenému riziku infekčných komplikácií. Takmer celé gynekologicko-pôrodné oddelenie, ktoré patrí k slovenskej špičke, sa postavilo na jeho stranu.

Budete po tom, ako ste sa vrátili na miesto primára, opatrnejší?

Keď chce niekto riadiť takú veľkú kliniku gynekológie a pôrodníctva, aká je v Trenčíne, tak to nemôže byť prehnane opatrný človek. Tým nemyslím, že to má byť hazardér, ale nemôžem byť opatrný. Musím sa k tej práci stavať tak ako predtým – zodpovedne, profesionálne, ľudsky, ale nie nejako alibisticky opatrne.

Ako ste sa dostali späť do funkcie primára?

Cez štandardný vypísaný konkurz.

Koľko bolo ďalších uchádzačov?

Nikto iný sa neprihlásil. Konkurz na primára prebieha v nemocniciach štandardne. Riaditeľ vymenuje komisiu so zástupcami z nemocnice, píše sa projekt, sú na to pravidlá hry, kto môže byť primárom kliniky, a všetko toto bolo dodržané normálnym spôsobom.

Riešil sa pri konkurze aj dôvod vášho odvolania?

Nie, hľadelo sa viac do budúcnosti a rozvoja kliniky. O kauze sa vôbec nehovorilo.

Zmenilo sa niečo vo fungovaní nemocnice alebo vzťahoch?

Nemyslím si.

Ako prebiehali tie tri mesiace, odkedy ste neboli primárom?

O tom by som ani nechcel veľmi hovoriť. V princípe normálne, chodil som do práce. Na klinike sme mali úplne normálny, korektný vzťah.

Aká je atmosféra v nemocnici?

Nerád by som sa vracal k tomu, čo bolo. Nebolo to ľahké obdobie. Podporu mi vyjadrila klinika aj primári našej nemocnice, oni ani ja sme s tým krokom nesúhlasili. Ale tiež sa nedá povedať, že by z toho kolabovala celá nemocnica. Drvivá väčšina ľudí to však nevnímala ako šťastný krok.

Uvažovali ste aj nad odchodom z nemocnice alebo zo Slovenska?

Veľmi vážne som nad tým uvažoval, a keby nebolo takej výraznej podpory kliniky, ľudí nielen z Trenčína, kolegov z našej aj iných nemocníc, ktorí si všimli moju prácu, neviem, ako by to celé dopadlo.

Zvažovali ste skôr iné miesto na Slovensku alebo zahraničie?

Obidve možnosti prichádzali do úvahy a boli reálne, ale tým, že som sa potom rozhodol ostať v Trenčíne, tak by som to nekonkretizoval.

Aké máte vzťahy s riaditeľom?

Pracovno – štandardné. My sa v zásade veľmi nestretávame. S tým krokom, samozrejme, naďalej nesúhlasím, ale sme dospelí ľudia a nemyslím si, že celý môj profesionálny život by mal byť podriadený tejto kauze.

Čo bolo podľa vás za celou kauzou a odvolávaním?

O tom sme sa rozprávali už v júli a ja sa k tomu už nebudem vracať. Je predo mnou veľmi veľa práce. Nikomu už neprospeje domnievať sa. Vtedy som sa vyjadril jasne a trvám na tom, čo som vtedy povedal, ale nebudem živiť v sebe tieto emócie. Chcem ďalej robiť medicínu tak ako predtým s kolektívom kliniky v Trenčíne. To, že sa stalo toto, je z môjho pohľadu nefér a nešťastné riešenie, ale verím, že to nebude mať žiadny vplyv na chod kliniky.

Plánujete zmeny na klinike?

Zmeny idú s vývojom každodenne alebo keď si to vyžaduje situácia, ale že by som teraz radikálne išiel niečo meniť, to nie.

Nerozmýšľali ste, že by ste sa viac aktivizovali v slovenskom zdravotníctve?

Nie, chcem robiť medicínu. Keď chcem robiť a riadiť takú veľkú kliniku, tak mi neostane sila ani vôľa sa inak aktivizovať.

Aký je Viliam Čislák ako minister zdravotníctva?

Na to neviem odpovedať.

Stretli ste sa s ním od vášho odvolania?

Nie. Stretol som sa s ním iba raz, keď bol v Trenčíne v nemocnici v máji alebo v marci.

 

Brat odvolaného riaditeľa Michal Kaščák je členom redakčnej rady Denníka N

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Odvolanie primára Kaščáka

Slovensko

Teraz najčítanejšie